White Paper over het belang van Laboratoriumdiagnostiek
376 resultaten gevonden voor "diagnostiek"
De ontwikkelingen in de moleculaire diagnostiek gaan snel en zijn veelbelovend. Een aantal leden van Diagned is actief op de markt voor deze producten en loopt daarbij wellicht tegen vragen en onderwerpen aan, die in andere markten minder spelen.
In oktober 2012 heeft de NZa de nieuwe Beleidsregels eerstelijns diagnostiek gepubliceerd die op 1 januari 2013 in werking zijn getreden (Beleidsregel BR/CU 2079). Na het publiceren van de beleidsregel bleek er een aantal onjuistheden in de bijlagen bij de beleidsregel te zitten. Dit heeft geleid tot de nieuwe beleidsregel 'Eerstelijnsdiagnostiek' met kenmerk BR/CU-2095.
In de vorige E-zine plaatsten wij een oproep voor deelname aan een startbijeenkomst over moleculaire diagnostiek. Doel van deze bijeenkomst is om te inventariseren welke onderwerpen en knelpunten er spelen rond moleculaire diagnostiek.
Patiënten worden niet gerustgesteld door aanvullend onderzoek, als er vooraf een lage kans is op een ernstige ziekte. Dit blijkt uit een review van alle studies over dit onderwerp die deze week verschijnt in JAMA Internal Medicine.
De Minister heeft op 11 maart 2013 een brief naar de Tweede Kamer gestuurd over eerstelijnsdiagnostiek (ELD). In een zeer uitvoerige brief geeft de minister haar visie op ELD, gaat zij in op de knelpunten, reageert zij op eerdere rapporten (o.a. van de NZa, SAN/PWC en KPMG/Plexus) ontvouwt zij haar plannen voor de toekomstige bekostiging van ELD en de stappen die vanaf dit jaar al zullen worden gezet.
De D-dimeerconcentratie stijgt met de leeftijd, waardoor de D-dimeertest op hogere leeftijd vaak fout-positief is. Vooral bij oudere patiënten wordt hierdoor onnodig vaak aanvullende diagnostiek aangevraagd.
Op 22 maart 2013 vond weer de eerste echte ledenbijeenkomst plaats. De belangstelling was groot; er waren meer dan 45 vertegenwoordigers van diverse ledenbedrijven aanwezig. Als gastsprekers traden op Jules Keyzer en Jeroen van Suijlen. Zij gaven hun visie op respectievelijk de ontwikkelingen op het gebied van laboratoriumdiagnostiek in de eerste en in de tweede lijn.
Op 29 maart 2019 vindt de eerste ledenbijeenkomst van 2019 plaats in Houten. Wederom zal het inhoudelijke gedeelte gewijd zijn aan het thema ‘Toekomst van de laboratoriumdiagnostiek’. Gastspreker is Huub Raemakers, Partner Strategy Counselors bij Twynstra Gudde, en auteur van een rapport uit 2018 over de toekomst van de medische diagnostiek.
De Gezondheidsraad heeft op verzoek van de Tweede Kamer een advies uitgebracht over de ziekte van Lyme.
Op de ledenbijeenkomst van 22 maart hadden wij Jules Keyzer te gast. Met hem spraken we uitgebreid over de plannen van de minister over eerstelijns diagnostiek, die zij kort daarvoor in een brief aan de Tweede Kamer had gepresenteerd.
Medisch Coördinerend Centrum Omnes in Sittard heeft in 2012 voorkomen dat 4.232 labonderzoeken nodeloos dubbel zijn uitgevoerd. Het MMC Omnes werkt hierbij samen met het laboratorium van het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen en de regionale huisartsen.
Op 27 september 2013 vindt een ledenvergadering plaats, waar veel aandacht zal worden besteed aan de meest actuele ontwikkelingen rond de vergoeding van laboratorium diagnostiek.
De brief van de minister aan de vaste commissie VWS over eerstelijns diagnostiek van 21 februari jl. heeft tot een groot aantal vragen van de verschillende fracties geleid.
Save the date! Op 27 september 2013 vindt een ledenvergadering plaats, waar veel aandacht zal worden besteed aan de meest actueel ontwikkelingen rond de vergoeding van laboratorium diagnostiek.
Om te voorkomen dat patiënten twee keer achter elkaar dezelfde onderzoeken krijgen is een diagnostisch centrum een initiatief gestart om medische gegevens slimmer te delen.
Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar gaan investeren in de ontwikkeling van minuscule laboratoria op een chip.
Het laboratorium Tumorgenetica (LTG), een samenwerking tussen de afdelingen Pathologie en Genetica van het UMC St Radboud, heeft de nieuwste techniek geïmplementeerd om de diagnostiek van long- en darmkanker te verbeteren. Met behulp van een zogenaamde ‘Next-Generation Sequencing’ techniek kan gericht worden gescreend op afwijkingen in het genetisch materiaal van de tumorcellen (mutaties). Deze mutaties kunnen de werking van bepaalde medicijnen voor patiënten met long- of darmkanker voorspellen. Het UMC St Radboud is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat deze nieuwe techniek inzet voor deze diagnostiek.
Een druk bezochte bijeenkomst was het, de algemene ledenvergadering op vrijdag 21 juni en er was ook veel te bespreken.
In Scheveningen vindt van 2 tot 4 oktober 2013 het 8e European Meeting on Molecular Diagnostics (EMMD) plaats. Deze bijeenkomst staat in het teken van alle aspecten van moleculaire diagnostiek bij menselijke ziekte en pathologie.
VVD en PvdA zijn het in hoofdlijnen eens over de invulling van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro voor 2014 en verder.
Zoals Diagned al eerder meldde, bereidt het ministerie van VWS een nieuwe vorm van bekostiging voor van de Eerstelijns diagnostiek per 2014.
De LVG heeft gereageerd op de brief van de Minister van VWS van 11 maart 2013 over eerstelijns diagnostiek.
Vanaf 1 januari is de NZa tarieflijst ELD (eerstelijns diagnostiek) van kracht. Deze lijst is opgebouwd uit kosten en honoraria. De bestaande tarieven worden verminderen met een gemiddeld honorariumdeel van 7,5%, zodat er geen verschil meer is tussen klinisch chemici in instellingen en in vrije vestiging.
Diagned zit niet stil, hetgeen blijkt aan de activiteiten die gepland staan voor de volgende weken.
Op vrijdagochtend 22 maart 2013 vindt de eerste ledenbijeenkomst van 2013 plaats. We hebben voor het inhoudelijke gedeelte twee interessante sprekers uitgenodigd die u zullen bijpraten over actuele ontwikkelingen in de markt: Jules Keyzer en Jeroen van Suijlen.
Het bestuur en secretariaat van Diagned wensen alle lezers van de Ezine het allerbeste voor 2018, zowel privé als zakelijk. We hopen dat het ook voor de laboratoriumdiagnostiek een mooi jaar mag worden!
Huisartsen zouden in soa-consulten meer ‘indiscrete’ vragen moeten gaan stellen om beter en gerichter op seksueel overdraagbare aandoeningen te kunnen testen. Dit zou het soa-consult ten goede komen, stellen onderzoekers van het NIVEL en RIVM. In de huisartsenpraktijk neemt het aantal consulten vanwege seksueel overdraagbare aandoeningen toe. Toch worden er nog te veel kansen gemist op verbeterde soa-diagnostiek bij risicogroepen. Slechts 20% wordt getest op de vijf meest voorkomende soa’s, zoals de richtlijn voorschrijft.
Zoals aangekondigd op 21 juni zijn de komende twee ledenbijeenkomsten ook al weer in het vizier.
Eind december 2012 heeft VWS Diagned om een standpunt gevraagd over PSA-zelftesten en een viertal concrete vragen gesteld. De aanleiding was dat men in Frankrijk overwoog strengere eisen aan PSA-zelftesten te stellen.
U heeft zich en masse aangemeld voor de ledenbijeenkomst op 22 maart a.s. Het onderwerp is dan ook zeer actueel. Jules Keyzer en Jeroen van Suijlen zullen onze gast zijn.
Als behandeling van relatief onschuldige aandoeningen als acute urineweginfecties en eczeem niet meer wordt vergoed, levert dat 1,7 miljard euro op. Dat becijfert het College voor zorgverzekeringen (CVZ) in een ‘technische rapportage’ aan minister Schippers.
De ziekenhuizen in Arnhem en Ede concentreren voortaan de onderzoeken naar infectieziekten, veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De verdeling van onderzoeken verhoogt de kwaliteit en expertise. Daarnaast bespaart het aanzienlijke kosten.
Afgelopen week heeft u allen de uitnodiging ontvangen voor de ledenbijeenkomst op vrijdag 22 maart a.s.
Een snelle en simpele ademtest kan maagkanker diagnosticeren. Dat staat deze week in de British Journal of Cancer. Wetenschappers uit Israël en China hebben aangetoond dat de test 90 % accuraat was bij het detecteren van maagkanker en onderscheiden van kanker van andere maagproblemen.
Maurice Verdaasdonk schoof vorige week samen met vertegenwoordigers van onder meer Nefemed, aan tafel voor een overleg met de heer Leon van Halder, directeur-generaal curatieve zorg bij het ministerie van VWS.
Een preventieve trombocytentransfusie bij patiënten met trombocytopenie is beter dan het niet-geven van bloedplaatjes. De profylaxe vermindert duidelijk het risico op bloedingen. Dit blijkt uit gerandomiseerd onderzoek van Simon Stanworth e.a., dat verscheen in the New England Journal of Medicine.