Productgroepen

In de laboratoriumdiagnostiek werkt men met een brede schakering van in-vitro diagnostica (IVDs), die grofweg in drie productgroepen kunnen worden ingedeeld, afhankelijk van waar en hoe de tests worden gebruikt.

 • Laboratorium IVD
  Veel producten worden in het (ziekenhuis)laboratorium gebruikt door laboratoriumprofessionals zoals klinisch chemici, medisch microbiologen, pathologen, medisch analisten, etc. De variatie aan IVD-producten die binnen een laboratorium worden gebruikt is groot. Dit geldt ook voor de technieken die daaraan ten grondslag liggen. Naast zeer geavanceerde, computergestuurde systemen waarin analyse van monsters, verwerking van data en rapportage van uitslagen vrijwel helemaal zijn geautomatiseerd, zijn er ook testen waar nog meer handmatige handelingen voor vereist zijn.
 • Point of care testen (POCT)
  Point of care testen (POCT) zijn IVDs die in de directe omgeving van de arts en patiënt kunnen worden gebruikt. De test wordt buiten het laboratorium uitgevoerd door zorgprofessionals. Zo zijn er speciale testsystemen ontwikkeld die op de intensive care afdeling of op de spoedeisende hulp worden gebruikt. Op basis van de testuitslag kan de behandeling direct worden aangepast. Ook zijn er point of care tests beschikbaar voor de huisartsenpraktijk. Met deze testen kunnen huisartsen zelf bij de patiënt bijvoorbeeld bloedglucosewaarden meten, de cholesterol bepalen of vaststellen of hij/zij een bepaalde bacteriële of virale infectie heeft.
 • Zelftesten
  Zelftesten stellen patiënten of consumenten in staat zelf iets te weten te komen over hun gezondheidstoestand. Met een handzaam apparaat als de bloedglucosemeter kan een diabetespatiënt met een druppel bloed zijn eigen glucosewaarde bepalen. Dit stelt de patiënt in staat zijn medicatie optimaal te reguleren. Ook patiënten die medicatie voor antistolling gebruiken kunnen hun aandoening monitoren met een zelftest.

  Daarnaast zijn er steeds meer testkits verkrijgbaar waarmee een zorgconsument zelf een test kan uitvoeren. Het bekendste voorbeeld is de zwangerschapstest; andere voorbeelden zijn ovulatietesten, cholesteroltesten, etc.