Nieuws en documentatie

Berichten ouder dan 6 maanden zijn te vinden in het Nieuwsarchief.

 

Soort:
Jaar:
12

Koemelkallergie mogelijk op te sporen met bloedtest

Jonge kinderen die mogelijk een koemelkallergie hebben, hoeven waarschijnlijk op termijn geen lang en belastend onderzoek in het ziekenhuis meer te doen. Met de huidige provocatietesten wordt bewust aangestuurd op een allergische reactie. Er wordt nu onderzoek gedaan naar een bloedtest om de allergie vast te stellen.

4 mei 20212172 x bekeken

Unilabs Nederland: eerste NeLL Hub in Nederland

Op 16 april jl. introduceerde het National eHealth Living Lab (NeLL) de eerste NeLL Hub in Nederland. Het is een initatief van Unilabs. Men wil hiermee klanten digitaal beter bedienen, waarbij de kwaliteit, effectiviteit en de medisch en ethische onderbouwing verzekerd moeten zijn.

4 mei 20212195 x bekeken

Testdevice moet betrouwbaarheid bloedmonsters verbeteren

Een Zweedse startup heeft een point-of-care test ontwikkeld waarmee snel bepaald kan worden of een bloedmonster wegens afbraak van rode bloedcellen onbruikbaar is. 75 procent van alle diagnostische fouten vindt plaats tijdens de pre-analyse. Hemolyse (afbraak van rode bloedcellen) is de meest voorkomende pre-analytische fout bij medische diagnostiek kan door diverse oorzaken ontstaan. Op de SEH kan dit bij tot 12 procent van alle bloedmonsters gebeuren. Het device kan ingezet worden tijdens de pre-analysefase van het bloedonderzoek.

4 mei 20212190 x bekeken

Promotie: ‘Big data in het klinisch laboratorium: een win-win situatie’

Het gebruik van Big Data in ziekenhuizen is nog maar net in opkomst. Toch kunnen datatechnieken een belangrijke bijdrage leveren aan het interpreteren van testuitslagen van het klinische laboratorium. In haar proefschrift beschrijft Saskia van Loon drie voorbeelden hoe je de toenemende complexiteit van het interpreteren van testuitslagen van het klinisch laboratorium kan vereenvoudigen door data-analytische technieken toe te passen.

4 mei 20211902 x bekeken

Vrouwen met BRCA1/2-mutaties hebben ook een hoger risico op baarmoederkanker.

Uit onderzoek met gegevens van 5.980 patiënten bleek een verband tussen BRCA1/2-mutaties en het risico op baarmoederkanker Hieruit bleek wel degelijk een verband. Dit is van belang voor de lopende discussie of baarmoederkanker al dan niet een BRCA1/2-gerelateerde ziekte is, en bovendien levert het inzicht in de genetische risico's van baarmoederkanker nieuwe mogelijkheden voor effectieve opsporing en behandeling van deze ziekte.

4 mei 20211789 x bekeken

Benutten van genetische profilering voor op maat behandeling in de oncologie

Op het recente online GGG-congres 2021 over Goed Gebruik Geneesmiddelen was er een interessant subsessie over ‘Benutten van genetische profilering voor op maat behandeling in de oncologie.’ Daarin werd aandacht besteed aan de snelle ontwikkeling van DNA-sequencing-technieken en de vraag hoe deze ontwikkelingen kunnen worden ingezet voor versnelling van innovaties in de oncologie.

4 mei 20211795 x bekeken

Nieuwe manier van diagnostiek spoort ‘onvindbare’ genetische afwijkingen op

‘Verborgen genetische defecten aantonen met het anders toepassen van een al bestaande methode op een eveneens al bestaande dataset. Het is onderzoekers van het Radboudumc om aan te tonen dat de ‘Expansion Hunter’ methode foutjes in het DNA opspoort, die leiden tot repeat-expansieziekten, zoals de bewegingsstoornis ataxie.

4 mei 20211847 x bekeken

Ook in Amsterdam aandacht voor farmacogenetica: MijnDNAmedicatiepas.nl

Genen hebben invloed op de verwerking van bepaalde medicijnen door het lichaam. Met het DNA-profiel van een patiënt kunnen artsen en apothekers de juiste hoeveelheid medicatie nog beter op die persoon afstemmen. Onderzoekers van Amsterdam UMC en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben een DNAmedicatiepas ontwikkeld, waarin genetische informatie per patiënt is gekoppeld aan Nederlandse medicijnvoorschriften.

4 mei 20211823 x bekeken

Doe vaker farmacogenetische test

Wereldwijd heeft een groot deel van de bevolking een afwijkende activiteit van de leverenzymen CYP2D6 of CYP2C19, die betrokken zijn bij de metabolisatie van bepaalde geneesmiddelen. Daarom zou meer getest moeten worden op deze enzymen om zo geneesmiddelen beter in te zetten en zorg op maat mogelijk te maken.

4 mei 20211819 x bekeken
12