9 oktober 2023

Ademtest voorspelt COPD-longaanval

Met een innovatief ademanalyseapparaat kunnen mensen met COPD een longaanval herkennen voordat ze klachten hebben. Door de vroege detectie kan tijdige medicatie ernstige gevolgen voorkomen.

Als mensen met COPD een longaanval krijgen, worden hun luchtwegen plotseling vernauwd. Daardoor krijgen zij meteen last van benauwdheid, hoesten en (taai)slijm. Ernstige aanvallen kunnen leiden tot complicaties, zoals longontstekingen en longschade. Na één longaanval volgen er meestal meer. In een Europees samenwerkingsverband, geleid door het LUMC, is een ademtest ontwikkeld voor vroegtijdige detectie waarmee ernstige gezondheidsproblemen kunnen worden voorkomen.

De ademtest wordt doorontwikkeld tot een handzaam ademanalyseapparaat. Een klein apparaatje, met één hand vast te houden en geschikt voor thuismonitoring. De gebruiker ademt in het apparaat waarin direct de analyse plaatsvindt. Op basis van analyse kan een eventuele longaanval worden voorspeld voordat er klachten zijn.

Het ademanalyseapparaat is nog in onderzoeksfase. Zo moeten betrouwbaarheid en veiligheid bij routinematig gebruik en thuismonitoring nog worden onderzocht. Na goedkeuring en implementatie in de dagelijkse praktijk zal deze preventieve aanpak de kwaliteit van leven voor mensen met COPD sterk verbeteren.

Voor bron klik hier