5 september 2023

AI-model voorspelt oorsprong tumor

Door met behulp van een algoritme zo’n vierhonderd genen te analyseren die vaak gemuteerd zijn bij kanker blijkt het mogelijk de oorsprong van een tumor te achterhalen. Dit biedt perspectief voor behandeling van kanker met onbekende oorsprong.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Dana-Farber Cancer Institute hebben een AI-model ontwikkeld om de juiste behandeling te vinden voor mensen met kanker waarvan de oorsprong van de tumor onbekend is. Op basis van machine learning ontwierpen zij een computermodel dat in staat is om enkele honderden genen te analyseren die vaak zijn gemuteerd bij kanker.

Met behulp van het model werd een reeks van negenhonderd tumoren geanalyseerd die geclassificeerd waren als kankers van onbekende, primaire oorsprong. De voorspellingen van het model blijken goed overeen te komen met de uitkomst van kiembaan mutatieanalyses bij patiënten met een genetische aanleg voor een bepaalde kanker.

Het AI-model werd ook gebruikt om te bekijken of patiënten, in plaats van algemene chemotherapiemedicijnen, adequate behandelingen hadden kunnen krijgen als hun kankertype bekend was geweest. Bij 15 procent van de patiënten bleek dit het geval te zijn. Deze populatie komt dus in aanmerking voor een precisiebehandeling die al bestaat. Dat betekent dat geen goedkeuring meer is vereist voor gebruik van het medicijn. Dit versterkt de klinische bruikbaarheid van het nieuwe AI-model.

Voor bron klik hier