5 september 2023

AI-systeem voor betere diagnose bloedziekten

Om artsen te ondersteunen bij het diagnosticeren van bloedziekten, hebben wetenschappers een computerondersteund AI-systeem ontwikkeld.

Kenmerkend voor bloedziekten is een afwijkende hoeveelheid rode en/of witte bloedlichamen in het bloed. Het stellen van een diagnose gebeurt traditioneel door bloed van de patiënt onder een microscoop te bekijken. Een nieuw ontwikkeld AI-systeem kan deze diagnostiek vereenvoudigen en nauwkeuriger maken. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Omdat bij microscopisch onderzoek vaak (te) weinig bloedcellen zichtbaar zijn, is de diagnose lastig en zijn verschillende typen bloedziekten moeilijk te onderscheiden. Om de diagnostiek te verbeteren hebben wetenschappers van het Duitse Kankeronderzoekscentrum (DKFZ) en het Cambridge Stem Cell Institute een AI-systeem ontwikkeld om de witte en rode bloedcellen te herkennen en te karakteriseren.

De eerste tests met het zogeheten Hemorasis-algoritme gaven goede resultaten, maar er is zeker nog meer onderzoek nodig om de betrouwbaarheid en ook de beperkingen van het AI-model in kaart te brengen. Op de langere termijn verwachten de onderzoekers dat het AI-systeem een goede aanvulling kan zijn op de routinematige diagnose van bloedziekten.

Voor bron klik hier