10 januari 2023

Algoritme signaleert eerste tekenen leverkanker

Het Erasmus MC zet een nieuwe diagnostische score in om bij patiënten met levercirrose vroege signalen van leverkanker op te sporen.

Vanwege verhoogde kans op leverkanker worden mensen met levercirrose halfjaarlijks gemonitord met echo’s en bloedonderzoek op alfa-foetoproteïne (AFP). In de nieuwe aanpak wordt de zogeheten GAAD-score berekend (Gender-Age-AFP-DCP). Behalve AFP wordt ook DCP (des-gamma-carboxy protrombine) bepaald in het bloed. AFP en DCP worden geproduceerd door tumorcellen in de lever en zijn dus allebei belangrijke markers voor leverkanker. Omdat leverkanker eerder ontstaat bij mannen en omdat het risico op leverkanker stijgt met het ouder worden, wegen ook leeftijd en geslacht mee in de nieuwe diagnostische score.

Het GAAD-algoritme, ontwikkeld door Roche Diagnostics, is CE-IVD gecertificeerd. Erasmus MC is het eerste ziekenhuis ter wereld die de score inzet voor patiënten diagnostiek. Onderzoekers hebben aangetoond dat op basis van de GAAD-score een levertumor al in een pril stadium wordt gesignaleerd. Bij zo’n vroege detectie is de tumor nog heel klein, zodat die gemakkelijker en effectiever te behandelen is.

Klik hier voor meer informatie