Advies GMH over standhuur en geschenken

Er is een advies uitgebracht door de GMH over de toelaatbaarheid van sponsorpakketten op een jaarcongres van een beroepsvereniging van zorgprofessionals in Nederland.

 

Er speelde een aantal vragen, zoals hoe het zit met standhuur , het beschikbaar stellen van kleine items als congrestassen en  badgekoorden  en het bijdragen aan schriftelijk congresmateriaal dan wel aan een congresbundel. 

Voor wat betreft de toelaatbaarheid van de standhuur is de conclusie van de voorzitter van de Codecommissie van de GMH dat het financieel ondersteunen van het jaarcongres door middel van het huren van een stand is toegestaan mits er sprake is van een marktconform tarief, en aannemelijk is dat de inkomsten uit deze huur niet ook ten goede zullen komen aan de deelnemers (bijv. in de vorm van catering). Het definitieve programma moet dan verder aan de eisen van de GMH voldoen, qua opbouw redelijk en evenwichtig zijn en geen onderdelen bevatten die van sociale of recreatieve aard zijn.

Of de congrestas en badges aan de regels voor geschenken moeten worden getoetst is afhankelijk van de waarde en de perceptie van de ontvanger dat het gaat om een geschenk. Indien het gaat om een – bij congressen gebruikelijke – eenvoudige linnen tas van zeer geringe waarde met bijvoorbeeld een opdruk van de titel van het congres en van de sponsor, zal dat niet snel het geval zijn. Als een dergelijk item vanwege de waarde en de uitstraling niet alleen zal beschouwen als praktisch gebruiksvoorwerp tijdens het congres, maar ook zal worden meegenomen als een geschenk met waarde buiten dat congres,  moet wel aan de regels voor geschenken worden getoetst: de waarde moet onder € 50 zijn en de tas moet gerelateerd moet zijn aan de praktijk van de professional, waarbij bijv. belangrijk is of deze niet hoofdzakelijk in de privésfeer zal worden gebruikt.

Als het gaat om het aanleveren van promotioneel dan wel informatief materiaal in de congrestassen of bundels, moet worden getoetst aan de algemene eisen van art. 4 GMH. Klik hier voor het advies.

 

Gepubliceerd op:  31 mei 2013 1079 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Trainingen GMH

Als u dit jaar nog een GMH training wilt volgen moet u zich snel opgeven. De training in mei is reeds vol. De volgende training is gepland op 2 oktober. Bij grote belangstelling zal dit jaar nog een extra interactieve training worden gepland.

25 februari 2019123 x bekeken

GMH: aanpassing regels voor product gerelateerde bijeenkomsten op komst

De afgelopen periode heeft het bestuur van stichting GMH overleg gevoerd met het ministerie van VWS over de knelpunten, die zich in de huidige praktijk voordoen als gevolg van de aanscherping van de regels voor product gerelateerde bijeenkomsten in de Beleidsregels Gunstbetoon en de GMH Code. Naar aanleiding hiervan treft het ministerie op dit moment voorbereidingen om de Beleidsregels Gunstbetoon op een paar punten aan te passen, zodat deze beter aansluiten bij de praktijk.

12 december 2018167 x bekeken