Bevolkingsonderzoek darmkanker voorlopig niet aanpassen

De afkapwaarde die in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker bepaalt bij hoeveel bloed in de ontlasting iemand wordt doorverwezen voor vervolgonderzoek, hoeft voorlopig niet aangepast te worden. Dit adviseert de Gezondheidsraad op basis van de resultaten uit het bevolkingsonderzoek tot nu toe.
In het bevolkingsonderzoek naar darmkanker dat in 2014 van start is gegaan wordt getest of er bloed aanwezig is in de ontlasting van de deelnemers. Is de concentratie hoger dan de vooraf bepaalde afkapwaarde, dan wordt de deelnemer doorverwezen voor een kijkonderzoek in de dikke darm. Nadat het gehele bevolkingsonderzoek is uitgerold, zal het worden geëvalueerd.
 
In de tussentijd hoeft de afkapwaarde van de ontlastingtest niet aangepast te worden, adviseert de Gezondheidsraad. De resultaten van het bevolkingsonderzoek tot nu toe en de bijbehorende nut-risicoverhouding geven daar geen aanleiding toe.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:   2 september 2019 1457 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Evaluatierapport: ‘Bevolkingsonderzoek darmkanker is succes’

Het aantal mensen dat van 2014 – 2017 heeft deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is hoger dan verwacht: 3,85 miljoen. Er zijn boven verwachting meer darmkankers en poliepen opgespoord: per 1.000 deelnemers zijn bij bijna 4 mensen darmkanker en bij bijna 20 mensen grote poliepen gevonden. Ook is het bevolkingsonderzoek zeer kosteneffectief. Dit blijkt uit het evaluatierapport dat is opgesteld door Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het NKI Nederlands Kanker Instituut /Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

9 april 2019547 x bekeken

Het bevolkingsonderzoek darmkanker presteert beter dan verwacht

Uit de jaarlijkse monitor van het RIVM blijkt voor het eerst dat de screening beter darmkanker kan opsporen dan verwacht. Dat komt vooral door de zeer hoge deelnamebereidheid. De vroegtijdige opsporing leidt tot een sterke daling van het aantal mensen dat aan de ziekte overlijdt.

28 maart 2019348 x bekeken