Biomarkers zorgen voor betere opsporing van (agressieve) prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Onlangs verscheen een proefschrift over het identificeren en valideren van bloed- en urinebiomarkers voor gebruik in de klinische praktijk. Het richtpunt was “personalized medicine” voor prostaatkankerpatiënten en in het bijzonder het verbeteren van detectie van significante prostaatkanker staat centraal, door het aantal onnodige prostaatbiopten en overdiagnostiek/overbehandeling te verminderen.
De studies laten zien dat een moleculaire urinetest, waarin twee biomarkers worden gecombineerd met klinische risicofactoren voor prostaatkanker, een goede inschatting kan maken van het risico op significante prostaatkanker. Deze urinetest is inmiddels beschikbaar in de dagelijkse praktijk (“SelectMDx test”).

Tegenwoordig wordt steeds meer gebruik gemaakt van MRI-scans voor het opsporen van prostaatkanker. De combinatie van MRI en urinetest zorgt voor een betrouwbare inschatting. Dit kan leiden tot het verminderen van het aantal (onnodige) prostaatbiopten en voor het verkleinen van de kans op het missen van een significante tumor.

Bij gevorderde prostaatkanker is vraag naar nieuwe biomarkers voor ondersteunen van het maken van behandelkeuzes. De onderzochte bloedbiomarkers in dit proefschrift lijken een voorspellende waarde voor overleving te hebben voor start van behandeling.’

Lees voor meer informatie: Een stap vooruit in opsporen van (agressieve) prostaatkanker met biomarkers (Promotie) - Radboud Universiteit
Gepubliceerd op:  19 januari 2021 519 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Keuzehulp ontwikkeld voor testen op prostaatkanker

Diagnostiek bij prostaatkanker heeft al een tijd veel aandacht. Veel mannen hebben vragen over prostaatkanker, of en zo ja hoe dit kan worden getest en of dat een goede optie is. De nieuwe keuzehulp op Thuisarts.nl ‘Testen op prostaatkanker?’ helpt mannen die hierover vragen hebben een weloverwogen keuze te maken.

18 december 20191058 x bekeken

Waarschuwing zelf-test prostaatkanker

De Nederlandse Vereniging voor Urologie hebben publiekelijk laten weten niet te staan achter de oproep van Mylan voor het doen van een thuistest voor prostaatkanker.

5 december 2019627 x bekeken