Dermatologenvereniging steunt huidkankerscreening

Zestig ziekenhuizen openden vorige week zaterdag hun deuren voor bezorgde mensen die gratis hun huid konden laten nakijken op verdachte plekjes. Het initiatief wordt gesteund door de dermatologenvereniging NVDV.

De steun van de NVDV was opvallend, want volgens de wet mag het niet: bevolkingsonderzoek vereist een vergunning. ‘We hebben de gok genomen’,zegt NVDV-voorzitter Tamar Nijsten. ‘Het is geen invasief onderzoek en het ergste dat er kan gebeuren, is een fout-positieve uitslag.’ Hij noemt huidkanker een groot probleem: ‘Van alle soorten van kanker neemt deze het snelst in omvang toe.’ Cijfers komen nog, maar naar verwachting zijn zaterdag twintig tot dertig melanomen opgespoord.

 

Gepubliceerd op:  20 juni 2013 1053 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Bloedtest vroege opsporing huidkanker

Onderzoekers van de Edith Cowan University hebben een bloedtest ontwikkeld die antilichamen detecteert die in reactie op melanoom – een vorm van huidkanker – door het lichaam worden geproduceerd.

5 september 2018277 x bekeken

Nieuwe genen haarkleur gevonden, van belang voor huidkanker

Wetenschappers hebben meer dan honderd nieuwe genen gevonden die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de kleur van menselijk haar. De ontdekking is relevant voor het beter begrijpen van redenen waarom huidkanker en andere ziekte ontstaan en voor de forensische wetenschap.

20 april 2018845 x bekeken