ECDC en WHO roepen op tot betere HIV testing in Europa

Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen met niet-gediagnosticeerd hiv toeneemt in Europa. Daarom pleiten de WHO en de ECDC voor een betere teststrategie op hiv.
In november werden gegevens gepubliceerd van het ECDC en de WHO/Europa waaruit blijkt teststrategieën op hiv in de regio niet goed werken om hiv vroegtijdig te diagnosticeren.

Het aantal mensen gediagnosticeerd met aids, de eindfase van een onbehandelde HIV-infectie, is gedaald met meer dan de helft in het afgelopen decennium en de Sustainable Development Goal (SDG) doelstelling van het beëindigen van de AIDS-epidemie in 2030 is haalbaar. In de EU/EER bijvoorbeeld werd 74% van de 2 772 aidsdiagnoses in 2019 zeer snel na de eerste hiv-diagnose gesteld – binnen drie maanden. Volgens de ECDC en de WHO zit daar een aanzienlijk probleem met de late diagnose van HIV-infectie. Late diagnose draagt bij aan de voortdurende hiv-overdracht als, vaak voor jaren op een moment, mensen niet weten dat ze HIV hebben en krijgen geen behandeling.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  19 januari 2021 521 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien

Hoewel er steeds betere medicatie komt – denk aan het preventieve hiv-medicijn PrEP – zou het aantal hiv-infecties in Nederland verder moeten afnemen. Toch is de situatie nog niet ideaal. Huisartsen en apothekers spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing.

20 november 2018607 x bekeken

Rechter: geen verplichting inschakelen alle labs voor coronatests

De overheid is niet verplicht om U-Diagnostics uit Baarn en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff uit Keulen in te schakelen voor coronatests. Deze laboratoria hadden in kort geding gevorderd dat ze – als erkende labs - ook betrokken zouden worden bij het testen op corona.

17 juli 2020853 x bekeken