ECDC en WHO roepen op tot betere HIV testing in Europa

Uit onderzoek blijkt dat het aantal mensen met niet-gediagnosticeerd hiv toeneemt in Europa. Daarom pleiten de WHO en de ECDC voor een betere teststrategie op hiv.
In november werden gegevens gepubliceerd van het ECDC en de WHO/Europa waaruit blijkt teststrategieën op hiv in de regio niet goed werken om hiv vroegtijdig te diagnosticeren.

Het aantal mensen gediagnosticeerd met aids, de eindfase van een onbehandelde HIV-infectie, is gedaald met meer dan de helft in het afgelopen decennium en de Sustainable Development Goal (SDG) doelstelling van het beëindigen van de AIDS-epidemie in 2030 is haalbaar. In de EU/EER bijvoorbeeld werd 74% van de 2 772 aidsdiagnoses in 2019 zeer snel na de eerste hiv-diagnose gesteld – binnen drie maanden. Volgens de ECDC en de WHO zit daar een aanzienlijk probleem met de late diagnose van HIV-infectie. Late diagnose draagt bij aan de voortdurende hiv-overdracht als, vaak voor jaren op een moment, mensen niet weten dat ze HIV hebben en krijgen geen behandeling.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  19 januari 2021 579 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Diagnose hiv vaak over het hoofd gezien

Hoewel er steeds betere medicatie komt – denk aan het preventieve hiv-medicijn PrEP – zou het aantal hiv-infecties in Nederland verder moeten afnemen. Toch is de situatie nog niet ideaal. Huisartsen en apothekers spelen een cruciale rol bij betere preventie en vroegtijdige opsporing.

20 november 2018655 x bekeken

Nierschade tijdig opsporen met test

Nierschade komt zeer vaak voor: bij 1 op de 10 Nederlanders. Nierschade leidt tot verminderde werking van bepaalde organen. Het lastige is dat het vaak te laat wordt opgemerkt en de schade al is ontstaan. Artsen en patiëntenorganisaties pleiten voor een landelijke aanpak om nierschade op te sporen. Dat kan eenvoudig zonder hoge kosten, onder meer door een urinetest die de eiwitten in de urine meet.

4 mei 202143 x bekeken