Evaluatie gebruik en impact genprofieltest bij vroege borstkanker in Nederland

De genprofieltest wordt in Nederland zowel binnen als buiten de kaders van de richtlijn Mammacarcinoom ingezet. Dat blijkt uit onderzoek met data uit de Nederlandse Kankerregistratie. De onderzoekers signaleren dat het gebruik van de genprofieltest heeft geleid tot een afname van het gebruik van chemotherapieën.
Een genprofieltest wordt in de klinische praktijk ingezet om een betere selectie te kunnen maken van patiënten bij wie adjuvante systemische behandeling (chemotherapie) effectief is. De Nederlandse richtlijnen bevelen het gebruik van een genprofieltest aan bij patiënten met een intermediair risico op het ontwikkelen van metastasen. Dit zijn patiënten waar ‘twijfel' bestaat over de effectiviteit van adjuvante chemotherapie.
 
In alle klinische risicocategorieën werd een meerderheid van de patiënten ingedeeld in een genomisch laag of intermediair risicoprofiel en was de naleving van het resultaat van de genprofieltest hoog. In geval van een discrepantie tussen het genomisch en klinisch risico, werden de patiënten behandeld in overeenstemming met de uitslag van de test.
 
Bij patiënten met een klinisch laag of hoog risico op het ontwikkelen van metastases bestaat reeds een aanbeveling om chemotherapie te onthouden respectievelijk voor te schrijven. Bij deze groepen patiënten is een genprofieltest daarom niet geïndiceerd.
 
Klik hier voor meer informatie bij de bron.
 

 

Gepubliceerd op:  11 februari 2019 304 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Sneller DNA-onderzoek voor patiënten met borstkanker in MMC

De oncologisch chirurg en verpleegkundig specialist van Máxima Medisch Centrum (MMC) kunnen voortaan zonder tussenkomst van een klinisch geneticus een spoed DNA-onderzoek bij borstkanker indiceren en aanvragen. Deze versnelde procedure levert veel voordelen op voor patiënten met de diagnose borstkanker.

17 oktober 2018370 x bekeken

Een potentiële rol voor de patholoog bij het opsporen van erfelijke borstkanker

Pathologisch onderzoek kan een rol spelen in de opsporing van erfelijke borstkanker. Dat blijkt uit een recent promotieonderzoek van Shoko Vos aan de Universiteit Utrecht. Onderzoek uit dit proefschrift toont aan dat meerdere weefselbiomarkers, gebaseerd op eiwitexpressie, BRCA methylering en miRNA expressie in borsttumoren van nut kunnen zijn bij het identificeren van mogelijk BRCA1/2-gerelateerde borstkanker.

17 oktober 2018328 x bekeken

Nieuwe genen gevonden die resistentie veroorzaken bij medicatie borstkanker

De genen ERAS en IRS4 zorgen voor een snellere tumorgroei en zijn verantwoordelijk voor de resistentie tegen medicatie bij patiënten met HER2+ tumoren, een agressieve vorm van borstkanker. Dat blijkt uit recent promotieonderzoek van Gerjon Ikink aan de Amsterdam UMC.

17 oktober 2018128 x bekeken