Uit recent promotieonderzoek blijkt dat niet iedereen een candida-infectie ontwikkelt. Genetische verschillen blijken een rol te spelen. Ook is een aantal genetische factoren gevonden die op termijn een basis kunnen vormen voor een therapie.
 Bloedvergiftiging is de 4e doodsoorzaak en wordt vaak veroorzaakt door Candida albicans (C. albicans). Candida is de vierde meest voorkomende ziekenhuisinfectie. Niet iedereen met een risico op candida-infectie ontwikkelt deze ook daadwerkelijk.
 
Dit suggereert dat verschillen tussen individuen, genetisch of niet-genetisch, een kritische rol spelen in de ontvankelijkheid van een persoon. Matzaraki heeft onderzocht in hoeverre erfelijke factoren een rol spelen. Dat viel niet mee, omdat er een beperkte hoeveelheid beschikbare patiënten is en een gepaste controlegroep om een zogenaamde genoomwijde associatiestudie (GWAS) uit te voeren ontbreekt.
 
Onderzoekster heeft ook een aantal genetisch factoren gevonden die op termijn wellicht aanknopingspunten vormen voor therapie. De weg daarnaar toe is echter nog lang. Bovendien lijkt het nu al mogelijk patiënten op te delen aan de hand van hun genetische profiel. Op deze manier kan een gastheer-specifieke behandeling gecreëerd worden die effectiever is dan de nu gebruikte traditionele therapie.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  13 maart 2019 425 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Promotie: Nieuwe genetische oorzaak voor wittestofziekten ontdekt

De leeftijd waarop de wittestofziekte Vanishing White Matter (VWM) ontstaat is voorspellend voor het beloop van de ziekte. Door geavanceerde genetische onderzoeken is een nieuwe erfelijke oorzaak gevonden voor een patiëntengroep bij wie eerder geen diagnose gesteld kon worden. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Eline Hamilton.

8 mei 201943 x bekeken

Genetische oorzaken bij ziekte van Stargardt gevonden

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. De volledige oorzaak van deze erfelijke oogziekte, nl. mutaties in beide kopieën van het betrokken gen, kon vaak niet worden gevonden. Onderzoekers van het Radboudumc en hun collega’s is dat nu wel gelukt.

25 februari 2019250 x bekeken