Uit recent promotieonderzoek blijkt dat niet iedereen een candida-infectie ontwikkelt. Genetische verschillen blijken een rol te spelen. Ook is een aantal genetische factoren gevonden die op termijn een basis kunnen vormen voor een therapie.
 Bloedvergiftiging is de 4e doodsoorzaak en wordt vaak veroorzaakt door Candida albicans (C. albicans). Candida is de vierde meest voorkomende ziekenhuisinfectie. Niet iedereen met een risico op candida-infectie ontwikkelt deze ook daadwerkelijk.
 
Dit suggereert dat verschillen tussen individuen, genetisch of niet-genetisch, een kritische rol spelen in de ontvankelijkheid van een persoon. Matzaraki heeft onderzocht in hoeverre erfelijke factoren een rol spelen. Dat viel niet mee, omdat er een beperkte hoeveelheid beschikbare patiënten is en een gepaste controlegroep om een zogenaamde genoomwijde associatiestudie (GWAS) uit te voeren ontbreekt.
 
Onderzoekster heeft ook een aantal genetisch factoren gevonden die op termijn wellicht aanknopingspunten vormen voor therapie. De weg daarnaar toe is echter nog lang. Bovendien lijkt het nu al mogelijk patiënten op te delen aan de hand van hun genetische profiel. Op deze manier kan een gastheer-specifieke behandeling gecreëerd worden die effectiever is dan de nu gebruikte traditionele therapie.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  13 maart 2019 169 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Genetische oorzaken bij ziekte van Stargardt gevonden

Bij een kwart van patiënten met de ziekte van Stargardt was tot voor kort geen duidelijke genetische oorzaak aanwijsbaar. De volledige oorzaak van deze erfelijke oogziekte, nl. mutaties in beide kopieën van het betrokken gen, kon vaak niet worden gevonden. Onderzoekers van het Radboudumc en hun collega’s is dat nu wel gelukt.

25 februari 2019219 x bekeken

Nieuwe genen gevonden voor depressie door grote erfelijke studies te combineren

In een internationaal onderzoek geleid door wetenschappers van de het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn nieuwe genen gevonden die samenhangen met depressie. Dit onderzoek past in een recente serie van internationale studies die laten zien dat het mogelijk is om de genetische achtergrond van psychiatrische ziekten en problemen te achterhalen.

8 februari 2019247 x bekeken

Nieuwe genetische oorzaak voor vroege vorm van chronische artritis ontdekt

Onderzoek bij een identieke tweeling die op jonge leeftijd ernstige symptomen van artritis begon te vertonen heeft een genetische fout aan het licht gebracht die een heel vroege vorm van chronische gewrichtsontsteking kan veroorzaken. Dit biedt een aanknopingspunt om geschikte behandelingen voor artritis bij kinderen te ontwikkelen.

8 februari 2019220 x bekeken