Uit recent promotieonderzoek blijkt dat niet iedereen een candida-infectie ontwikkelt. Genetische verschillen blijken een rol te spelen. Ook is een aantal genetische factoren gevonden die op termijn een basis kunnen vormen voor een therapie.
 Bloedvergiftiging is de 4e doodsoorzaak en wordt vaak veroorzaakt door Candida albicans (C. albicans). Candida is de vierde meest voorkomende ziekenhuisinfectie. Niet iedereen met een risico op candida-infectie ontwikkelt deze ook daadwerkelijk.
 
Dit suggereert dat verschillen tussen individuen, genetisch of niet-genetisch, een kritische rol spelen in de ontvankelijkheid van een persoon. Matzaraki heeft onderzocht in hoeverre erfelijke factoren een rol spelen. Dat viel niet mee, omdat er een beperkte hoeveelheid beschikbare patiënten is en een gepaste controlegroep om een zogenaamde genoomwijde associatiestudie (GWAS) uit te voeren ontbreekt.
 
Onderzoekster heeft ook een aantal genetisch factoren gevonden die op termijn wellicht aanknopingspunten vormen voor therapie. De weg daarnaar toe is echter nog lang. Bovendien lijkt het nu al mogelijk patiënten op te delen aan de hand van hun genetische profiel. Op deze manier kan een gastheer-specifieke behandeling gecreëerd worden die effectiever is dan de nu gebruikte traditionele therapie.
 
Klik hier voor meer informatie.

 

Gepubliceerd op:  13 maart 2019 489 x bekeken
Gerelateerde artikelen

70-genenprofiel leidt tot beter op gebruik chemotherapie bij vroege borstkanker

Borstkanker kan steeds beter worden behandeld. Niet iedere patiënt reageert echter even goed op medicatie. Het gebruik van een genexpressieprofiel, zoals het 70-genenprofiel, draagt bij aan een betere selectie van patiënten die met aanvullende systemische therapie behandeld worden. Dat blijkt uit een studie uit Utrecht.

2 september 201917 x bekeken

Preventief genotyperen voordeel bij antipsychotica

Het CYP2D6-genotype heeft een significant effect op het metabolisme van en de blootstelling aan bepaalde antipsychotica zoals risperidon en aripiprazol. Voor optimalisatie van de behandeling is daarom belangrijk om preventief te genotyperen.

10 juli 201945 x bekeken

Promotie: Nieuwe genetische oorzaak voor wittestofziekten ontdekt

De leeftijd waarop de wittestofziekte Vanishing White Matter (VWM) ontstaat is voorspellend voor het beloop van de ziekte. Door geavanceerde genetische onderzoeken is een nieuwe erfelijke oorzaak gevonden voor een patiëntengroep bij wie eerder geen diagnose gesteld kon worden. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Eline Hamilton.

8 mei 2019502 x bekeken