IGJ: alle Nederlandse ziekenhuizen gecontroleerd op infectiepreventie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezocht in 2017 in het kader van toezicht infectiepreventie 48 ziekenhuizen als vervolg op eerdere bezoeken in 2013 en 2015. Alle Nederlandse ziekenhuizen zijn nu bezocht.
Volgens IGJ blijft infectiepreventie nodig, om schade en ziektelast voor patiënten veroorzaakt door onnodige (zorg)infecties en besmettingen in ziekenhuizen te verminderen. Ook om de verspreiding van resistente bacteriën te voorkomen.
 
Positieve uitkomsten: richtlijnen werden beter nageleefd dan in 2013 en 2015, de uitvoering van het antibioticabeleid in de praktijk was goed, de faciliteiten voor handhygiëne waren in orde en de  kwaliteitssystemen voor infectiepreventie waren in orde. 33 van de 48 ziekenhuizen (69%) scoorden op bijna alle onderwerpen voldoende. Maar er zijn ook nog zaken die verbeterd kunnen worden, zoals de naleving van het kledingbeleid, de schoonmaak en desinfectie, en  de scholing van zorgpersoneel in het veilig verplegen van isolatiepatiënten.
 
Lees hier verder.

 

Gepubliceerd op:   1 november 2018 233 x bekeken
Gerelateerde artikelen

IGJ: betere naleving richtlijnen infectiepreventie

De richtlijnen voor infectiepreventie worden steeds beter nageleefd. Vooral de uitvoering van het antibioticabeleid, de voorwaarden voor goede handhygiëne en het beheer van de protocollen scoorden in het merendeel van de ziekenhuizen ruim voldoende. Dat blijkt uit onderzoek de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting (IGJ i.o.).

20 juni 2018439 x bekeken