Kabinet verwacht dat zorgpremie komend jaar fors omhoog gaat

De premie voor een zorgverzekering gaat volgend jaar gemiddeld omhoog met ruim een tientje per maand. Het grootste deel van de stijging komt door hogere lonen en prijzen in de zorg.
Het kabinet gaat voor 2019 uit van een jaarlijkse basispremie van 1432 euro, 124 euro meer in vergelijking met vorig jaar. Op maandbasis gaat het om 10,33 euro extra, zeggen ingewijden. Dit is een richtlijn voor zorgverzekeraars, die in het najaar zelf hun tarieven bepalen.

In 2018 steeg de zorgpremie slechts 1,50 euro per maand, maar in maart voorspelde zorgverzekeraar CZ al dat de premie volgend jaar harder zal oplopen. Deze verzekeraar rekende toen op minimaal 7 euro per maand extra. Het kabinet is nu dus nog pessimistischer.

De zorgpremie stijgt om een aantal redenen: een ervan is dat de zorgkosten toenemen, waaronder de kosten voor nieuwe of betere behandelingen en medische hulpmiddelen of medicijnen die het pakket in zijn gestroomd.

De inschatting van VWS is overigens niet helemaal in lijn met de werkelijkheid. DSW, de zorgverzekeraar die traditie getrouw als eerst de zorgpremie voor het komende jaar bekend maakt, houdt de stijging beperkt en verhoogt de premie met € 4,50 euro per maand naar 112 euro. Daarmee blijft de verzekeraar, ruim onder de stijging van ruim 10 euro per maand waar het kabinet mee rekent in de miljoenennota.
Gepubliceerd op:   2 oktober 2018 207 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Miljoenennota en begroting VWS

Op de derde dinsdag van september is officieel de miljoenennota gepresenteerd. Ook de begroting van het ministerie van VWS werd toen officieel gepubliceerd. Wat betekent dit voor de laboratoriumdiagnostiek? Diagned heeft een analyse gemaakt van de voor de leden van Diagned belangrijkste punten. Deze is per separate email aan de leden verzonden. U kunt de analyse en de achterliggende stukken ook opvragen via het secretariaat van Diagned (info@diagned.nl).

2 oktober 201824 x bekeken

Vektis publiceert jaarcijfers zorgverzekeraars

Elk jaar publiceert Vektis de jaarcijfers over de zorgverzekeraars en de zorgfinanciering. Deze zijn sinds half juli beschikbaar. Vektis levert informatie over gedeclareerde zorg op het niveau van zorgaanbieder of zorgverzekeraar.

5 september 2018427 x bekeken

Hoe draagt inkoop bij aan betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van zorg?

Op 14 september 2018 promoveert Suzanne Ruwaarde op een onderzoek naar de wijze waarop de inkoop van zorg kan bijdragen aan de betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg in Nederland. Ze onderzocht de huidige wijze van inkopen in de medisch specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg. Ook keek ze naar ervaringen met zorginkoop in het buitenland om lessen te trekken voor Nederland.

5 september 2018373 x bekeken