Kabinet verwacht dat zorgpremie komend jaar fors omhoog gaat

De premie voor een zorgverzekering gaat volgend jaar gemiddeld omhoog met ruim een tientje per maand. Het grootste deel van de stijging komt door hogere lonen en prijzen in de zorg.
Het kabinet gaat voor 2019 uit van een jaarlijkse basispremie van 1432 euro, 124 euro meer in vergelijking met vorig jaar. Op maandbasis gaat het om 10,33 euro extra, zeggen ingewijden. Dit is een richtlijn voor zorgverzekeraars, die in het najaar zelf hun tarieven bepalen.

In 2018 steeg de zorgpremie slechts 1,50 euro per maand, maar in maart voorspelde zorgverzekeraar CZ al dat de premie volgend jaar harder zal oplopen. Deze verzekeraar rekende toen op minimaal 7 euro per maand extra. Het kabinet is nu dus nog pessimistischer.

De zorgpremie stijgt om een aantal redenen: een ervan is dat de zorgkosten toenemen, waaronder de kosten voor nieuwe of betere behandelingen en medische hulpmiddelen of medicijnen die het pakket in zijn gestroomd.

De inschatting van VWS is overigens niet helemaal in lijn met de werkelijkheid. DSW, de zorgverzekeraar die traditie getrouw als eerst de zorgpremie voor het komende jaar bekend maakt, houdt de stijging beperkt en verhoogt de premie met € 4,50 euro per maand naar 112 euro. Daarmee blijft de verzekeraar, ruim onder de stijging van ruim 10 euro per maand waar het kabinet mee rekent in de miljoenennota.
Gepubliceerd op:   2 oktober 2018 287 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Vektis meeste zorgkosten in het ziekenhuis

Het overgrote deel van de zorgkosten wordt gemaakt in het ziekenhuis. In de Zorgverzekeringswet ging in 2016 bijna 42 miljard euro om; bijna de helft daarvan (22 miljard euro) ging naar ziekenhuiszorg. In het jaar ervoor ging het om iets meer dan 40 miljard euro.

12 december 2018513 x bekeken

Meerjarige contracten in de zorg: stand van zaken anno 2018

Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 onderhandelen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de kwaliteit, prijs en volume van zorg. Een van de ontwikkelingen op de zorginkoopmarkt is dat van eenjarige contracten wordt overgestapt op meerjarige contracten. Deze ontwikkeling heeft zich ook in 2017 en 2018 doorgezet.

29 november 2018242 x bekeken

Promotie: Laat mensen zelf betalen voor nieuwe medische technologie

Sta toe dat mensen zelf betalen voor nieuwe zorgbehandelingen die nog niet worden vergoed. Dit vermindert weliswaar de gelijke toegang tot zorg, omdat niet iedereen daarvoor de middelen heeft, maar het bevordert wel vrije keuze en transparantie. Promovendus Piet Calcoen (Erasmus School of Health Policy & Management) pleit in een recent verdedigd proefschrift ervoor dat private toegang tot nieuwe gezondheidstechnologie niet onmogelijk gemaakt mag worden. Het toelaten van zelf betalen voor nieuwe technologie bevordert immers vrije keuze en transparantie.

1 november 2018341 x bekeken