Minister Bruins stelt fonds van 105 miljoen euro beschikbaar voor snellere toegang geneesmiddelen en zorginnovaties

‘Veelbelovende behandelingen, medische technologie en geneesmiddelen sneller beschikbaar voor de patiënt. Dat is het doel van een fonds dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op 22 mei 2018 presenteerde. De minister stelt voor het fonds 105 miljoen euro beschikbaar. Met dit geld worden ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën geholpen bij het opzetten en uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek zodat ze sneller voor de patiënt toegankelijk worden.
Het totale bedrag komt ten goede aan drie regelingen. De eerste regeling is een nieuwe subsidieregeling ‘Veelbelovende zorg sneller bij de patiënt”, speciaal bedoeld voor nieuwe behandelingen, hulpmiddelen en medische technologie die over het algemeen al tot de markt zijn toegelaten, maar nog niet vergoed worden. Voordat een nieuwe vorm van zorg vergoed kan worden vanuit het basispakket is bewijs nodig dat het ook een meerwaarde heeft ten opzichte van bestaande behandelingen. Dergelijk onderzoek is vaak kostbaar, vergt veel expertise en duurt meerdere jaren. Met het geld dat Bruins hiervoor beschikbaar stelt kunnen ontwikkelaars zoals MKB’ers, ziekenhuizen en onderzoekers dit onderzoek betalen en worden de gemaakte zorgkosten tijdens het onderzoek gedekt. Ook krijgen zij professionele hulp bij de opzet van het onderzoek.

Daarnaast komt er een aparte regeling voor specifieke typen geneesmiddelen die een oplossing kan bieden voor potentieel veelbelovende (wees)geneesmiddelen die door de European Medicines Agency (EMA) voorwaardelijk tot de markt zijn toegelaten.

Daarnaast bevat de brief van de minister het voornemen om gepast gebruik van bestaande zorg verder te bevorderen, door zorgevaluatie naar een hoger plan te tillen.

Klik hier voor de brief en hier voor de bijbehorende infographic.

 

Gepubliceerd op:  30 mei 2018 326 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Personalised medicine: grote veranderingen op komst in oncologische zorg

Meer en beter toegankelijke digitale data, snellere informatie-uitwisseling, predictive genomics en laagdrempelige diagnostiek gaan de komende jaren tot grote veranderingen in de oncologische zorg leiden. Dat voorspelt Michel Rudolphie, scheidend voorzitter van KWF Kankerbestrijding.

31 januari 2018104 x bekeken