Nederland en Vlaanderen versterken samenwerking in personalised medicine

Nederland en Vlaanderen willen hun samenwerking op het gebied van personalised medicine verbreden. Daartoe is een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend op het gebied van Personalised Medicine door onder meer Mona Keijzer, staatssecretaris van EZK.
De ondertekening van het MoU op 5 november heeft als doel om de komende vijf jaar intensief samen te werken aan onderzoek en ontwikkeling, innovatie en ondernemerschap op het gebied van personalised medicine. Met de MoU beogen Vlaanderen en Nederland de krachten van zowel private als publieke partijen over de landsgrenzen te bundelen.
 
Er komt een gedetailleerde onderzoeksagenda waarop in ieder geval het bestaande subthema regeneratieve geneeskunde op staat, maar ook extra subthema’s zoals Cell-based technologies, preventie en personal data infrastructuur en management.

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:  29 november 2018 239 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Werkwijzer voor genome sequencing gaat ontwikkeling personalised medicine ondersteunen

Het verzamelen en interpreteren van het genetisch profiel van patiënten is nog onvoldoende geharmoniseerd. Dat betekent veel dubbel werk maar vooral: de patiënt profiteert nog onvoldoende van de voordelen die DNA-analyse kan hebben. Een werkwijzer voor datamanagement kan daar verbetering in brengen en wetenschap en patiëntenzorg dichter bij elkaar brengen.

20 november 201870 x bekeken

ZonMW subsidie: nieuwe techniek voor precieze diagnose tumor-DNA

De analyse van spoortjes tumor-DNA in het bloed van kankerpatiënten is een nieuwe diagnostische techniek om te bepalen welke behandelingen individuele patiënten nodig hebben gedurende het verloop van hun ziekte. De nieuwe techniek vergt alleen een bloedafname en geen weefselbiopt. De diagnostiek is daarmee veel minder belastend voor de patiënt maar ze geeft bovendien veel meer informatie over de DNA-samenstelling van verschillende tumorhaarden in het lichaam als er uitzaaiingen zijn.

1 november 2018105 x bekeken