Nederlanders gaan vaker naar de huisarts

Nederlanders gaan iets vaker naar de huisarts. Het gemiddeld aantal bezoeken is de afgelopen jaren licht toegenomen en ligt nu op 4,4 bezoeken per persoon. Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut NIVEL.
In 2016 de huisarts bezocht ruim driekwart van de Nederlanders de huisarts. Voornamelijk ouderen boven de 65 jaar en kinderen onder de 4 jaar gaan naar de huisartsenpraktijk. Het gemiddeld aantal bezoeken laat al enkele jaren een lichte stijging zien. Ook ziet NIVEL een toename in het aantal lange consulten en het aantal telefonische consulten.  
Gepubliceerd op:   9 november 2017 621 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Voorzitter NVKC: diagnostiek moet altijd goed gebeuren

De laatste jaren is er een verschuiving te zien naar directere vormen van diagnostiek, zoals de mogelijkheid voor huisartsen om zelf onderzoeken uit te voeren (POCT). Er bestaan al verschillende testen waar de huisarts en zelfs de patiënt gebruik van kunnen maken. Klinisch chemici kunnen een belangrijke rol spelen om deze ontwikkelingen in goede banen te leiden.

18 januari 201871 x bekeken

Marktmacht zorgaanbieders aanzienlijk

Huisartsen en ziekenhuizen staan een stuk sterker in de onderhandelingen met zorgverzekeraars dan algemeen aangenomen. Dat stellen onderzoekers van het Rotterdamse instituut Beleid & Management Gezondheidszorg naar het mededingingsbeleid.

8 april 2016757 x bekeken

Driekwart labwaarden komt niet bij apotheek

Driekwart van de labwaarden die de apotheker volgens de wet van de huisarts moet ontvangen, krijgt hij niet. De labwaarden zijn belangrijk om problemen door medicijngebruik te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van stichting StatusScoop en de Vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie VNVZ.

23 maart 2016491 x bekeken