Nierschade tijdig opsporen met test

Nierschade komt zeer vaak voor: bij 1 op de 10 Nederlanders. Nierschade leidt tot verminderde werking van bepaalde organen. Het lastige is dat het vaak te laat wordt opgemerkt en de schade al is ontstaan. Artsen en patiëntenorganisaties pleiten voor een landelijke aanpak om nierschade op te sporen. Dat kan eenvoudig zonder hoge kosten, onder meer door een urinetest die de eiwitten in de urine meet.
Prof. Ron Gansevoort, nefroloog en hoogleraar verbonden aan het UMC Groningen, was begin maart te gast bij BNR Nieuwsradio. Hij vertelde onder meer over het proef-bevolkingsonderzoek dat eind 2019 in de gemeente Breda van start gegaan is gegaan waarbij mensen met een hoog risico op nierschade en hart- en vaatziekten kunnen worden opgespoord. 15.000 mensen tussen 45 en 75 jaar doen mee aan dat onderzoek om nierschade vroegtijdig op te sporen, zodat er dan nog wat aan gedaan kan worden.

Nierschade ontstaat ongemerkt, maar is vroegtijdig op te sporen | BNR Nieuwsradio
Gepubliceerd op:   4 mei 2021 43 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Rechter: geen verplichting inschakelen alle labs voor coronatests

De overheid is niet verplicht om U-Diagnostics uit Baarn en het Duitse Labor Dr. Wisplinghoff uit Keulen in te schakelen voor coronatests. Deze laboratoria hadden in kort geding gevorderd dat ze – als erkende labs - ook betrokken zouden worden bij het testen op corona.

17 juli 2020910 x bekeken