Nieuwe bloedtest kan verschillende soorten dementie onderscheiden

Het tau eiwit, dat een belangrijke rol speelt bij de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, is gemiddeld 3,5 keer hoger in bloed bij mensen met de ziekte van Alzheimer dan bij gezonde mensen. Lies Thijssen van Amsterdam UMC onderzocht een nieuwe test die het tau eiwit kan meten in bloed.
Met deze tau-test is het mogelijk om in het bloed vast te stellen of het om alzheimer of frontotemporale dementie (FTD). Zo kunnen patiënten beter worden geadviseerd en in de toekomst mogelijk gerichter worden behandeld.

De test is nog niet beschikbaar voor patiënten en wordt nu alleen voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt. De resultaten van dit onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Adam Boxer (University of California), zijn deze week gepubliceerd in Nature Medicine

Thijssen werkt samen met prof. Charlotte Teunissen, die eerder in het nieuws kwam met een bloedtest naar amyloïd, het ‘andere’ alzheimer eiwit.

Klik hier voor meer informatie. 
Gepubliceerd op:   5 juni 2020 592 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Magnesiumgehalte in bloed wijst op dementie

Vijfenvijftigplussers met een laag of hoog magnesiumgehalte in hun bloed worden vaker dement dan ouderen met gemiddelde waarden, blijkt uit een bevolkingsonderzoek van het Erasmus MC.

27 september 2017463 x bekeken

RIVM: dementie straks voornaamste doodsoorzaak

Dementie is in 2040 naar verwachting de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg daarvan groeit de komende 23 jaar vermoedelijk van 14.000 tot bijna 40.000, blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat deze week verscheen.

7 juli 20171088 x bekeken

Onderzoekers werken aan test voor detecteren risico op Alzheimer

Onderzoekers van een ziekenhuis in Massachusetts werken aan een test om het risico op Alzheimer al op jonge leeftijd te detecteren. Voor de test werden uitkomsten van voorgaande onderzoeken gecombineerd. Het ging daarbij om alle genen waarvan bekend is dat ze er op wijzen dat Alzheimer op late leeftijd kan ontstaan.

19 juli 2016633 x bekeken