Patiënt moet uitslag direct kunnen zien

Patiënten die dat willen, moeten onderzoeksuitslagen in hun online-ziekenhuisdossier kunnen inzien zodra die beschikbaar zijn. Dat vindt Patiëntenfederatie Nederland. Veel ziekenhuizen bouwen in hun zogeheten patiëntenportal een wachttijd in van een week, zodat artsen de uitslagen kunnen duiden, maar de koepel van patiëntenorganisaties vindt dat betutteling.
Steeds meer ziekenhuizen richten een patiëntenportal in, waar patiënten digitaal hun medisch dossier kunnen inzien. ‘Patiënten kunnen doorgaans heel goed zelf beslissen wanneer zij uitslagen direct willen zien, of dat ze eerst uitleg willen van de dokter’, aldus directeur van de federatie, Dianda Veldman.

Patiënten moeten wel de mogelijkheid krijgen de uitslagen met vertraging te bekijken. ‘Maar de keuze moet aan de patiënt zijn.’ En voordat patiënten hun gegevens bekijken moeten ziekenhuizen waarschuwen dat er vervelende of onverwachte uitslagen bij kunnen zijn of dat de resultaten nog moeten worden besproken in een multidisciplinair team.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen wijst erop dat ziekenhuizen verschillende afwegingen maken bij het beschikbaar maken van onderzoeksuitslagen. ‘Er zijn dokters die eerst willen praten met de patiënt en er zijn artsen die de uitslagen zonder inmenging direct willen vrijgeven’, zegt een woordvoerster. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij zeer slecht nieuws, is het volgens haar soms beter om eerst in gesprek te gaan met de patiënt. ‘Maar dat patiënten hun eigen gegevens moeten kunnen inzien, vinden wij natuurlijk ook, dat is hun recht.’
 

 

Gepubliceerd op:   9 februari 2018 184 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Samenwerking ZonMw en farmaceutische bedrijven voor goed gebruik geneesmiddelen

ZonMW en de farmaceutische bedrijven AstraZeneca, Janssen en Pfizer hebben gezamenlijk het initiatief genomen om te investeren in onderzoeksprojecten naar het goed gebruik van specialistische geneesmiddelen. De vier samenwerkingspartners hebben hiertoe twee onderzoeken gefinancierd.

5 oktober 2017486 x bekeken

Onderzoek NRC: prijsverschillen tussen ziekenhuizen extreem groot

De prijsverschillen tussen ziekenhuizen in Nederland zijn extreem groot. Onderzoek van NRC Handelsblad naar de tarieven die in rekening gebracht worden voor buitenlanders en onverzekerde patiënten (zogenoemde passantentarieven) tonen verschillen van honderden procenten per medische behandeling. De ‘gewone’ ziekenhuistarieven voor verzekerden zijn hiervan afgeleid. De prijsverschillen zijn ook groot voor diagnostisch onderzoek.

10 januari 2014760 x bekeken

Miljoenensubsidie voor nieuwe manier van medicijnonderzoek o.b.v. moleculaire werking

Een Europese onderzoeksgroep onder leiding van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht heeft 5,6 miljoen euro subsidie ontvangen om de huidige manier van medicijnonderzoek te veranderen. De wetenschappers stellen dat er veel meer gezondheidswinst behaald kan worden door het gebruik van huidige geneesmiddelen te herdefiniëren op basis van hun moleculaire werking. De idee is dat men daarvoor meer naar onderliggende en verwante mechanismen kijkt die een rol spelen bij ziekten en niet meer naar afzonderlijke organen of symptomen.

19 februari 20186 x bekeken