Promotie: Nieuwe bloedtest maakt onderscheid tussen bacteriële en virale infectie bij kinderen

Bij kinderen die in het ziekenhuis komen met koorts is het vaak niet duidelijk wat de oorzaak is: een infectie veroorzaakt door een bacterie of door een virus. Voor de zekerheid wordt vaak een antibioticumkuur voorgeschreven zonder dat duidelijk is dat het om een bacteriële infectie gaat. Overmatig gebruik van antibiotica leidt tot verspreiding van antibioticaresistente bacteriën. Uit onderzoek blijkt dat er een grote behoefte is aan een test om goed onderscheid te kunnen maken tussen bacteriële en virale infecties.
Onderzoekster Chantal van Houten laat in haar promotieonderzoek zien dat 1 op de 3 kinderen met een infectie door een virus onnodig antibiotica krijgt. Dit laat zien dat er grote behoefte is aan een nieuwe diagnostische test om een goed onderscheid te maken tussen een bacteriële en een virale infectie.
 
Men heeft een nieuwe bloedtest, die is gebaseerd op een drietal eiwitten, onderzocht en gevonden dat deze test in de meeste gevallen een goed onderscheid maakt tussen een bacteriële en een virale infectie. De belangrijkste bevinding was dat een “virale testuitslag” bij 98-99% van de kinderen inderdaad betekende dat ze ziek waren door een virale infectie. Dat was duidelijk beter dan de bestaande testen.
 
Klik hier voor informatie bij de bron.
Gepubliceerd op:   8 februari 2019 362 x bekeken