Testdevice moet betrouwbaarheid bloedmonsters verbeteren

Een Zweedse startup heeft een point-of-care test ontwikkeld waarmee snel bepaald kan worden of een bloedmonster wegens afbraak van rode bloedcellen onbruikbaar is. 75 procent van alle diagnostische fouten vindt plaats tijdens de pre-analyse. Hemolyse (afbraak van rode bloedcellen) is de meest voorkomende pre-analytische fout bij medische diagnostiek kan door diverse oorzaken ontstaan. Op de SEH kan dit bij tot 12 procent van alle bloedmonsters gebeuren. Het device kan ingezet worden tijdens de pre-analysefase van het bloedonderzoek.
Op deze wijze zou het aantal onbetrouwbare testresultaten of onbruikbare bloedmonsters beperkt moeten worden. Het Nederlandse Medscaler is met een aantal Nederlandse ziekenhuizen in gesprek om een pilot op te zetten. Omdat ruim 70 procent van alle klinische beslissingen wordt gebaseerd op diagnostische resultaten is een juiste diagnose is daarmee zeer belangrijk voor het bieden van goede zorg. Fouten in de preanalyse – de fase van afname tot aan de analyse in een lab – kunnen leiden tot onbetrouwbare testresultaten of onbruikbare bloedmonsters. Het gevolg is vertraging in het zorgproces, resulterend in hogere kosten en mogelijk foute behandelingsbesluiten.

75 procent van alle diagnostische fouten vindt plaats tijdens de pre-analyse. Hemolyse (afbraak van rode bloedcellen) is de meest voorkomende pre-analytische fout bij medische diagnostiek. Hemolyse kan ontstaan door omstandigheden in het lichaam, foutief handelen tijdens de bloedafname of door het onjuist hanteren en transporteren van monsters. Het komt vooral veel voor op de afdeling spoedeisende hulp (5-12% van alle bloedmonsters).

Klik hier voor meer informatie.
Gepubliceerd op:   4 mei 2021 2558 x bekeken