Utrechtse zorgaanbieders werken samen in GezondheidsLab

Vijf Utrechtse zorgaanbieders starten het GezondheidsLab, waarin huisartsen, laboranten, medisch specialisten en andere zorgprofessionals samenwerken in de zorg voor de patiënt. Door samen te werken hopen zij onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis en dubbele diagnostiek te voorkomen. De eerste vestiging, in Utrecht Zuidwest, opent medio januari 2018 haar deuren.
Het GezondheidsLab is een initiatief van Huisartsen Utrecht Stad (HUS), diagnostisch centrum Saltro, het Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht. Wijkbewoners kunnen op verwijzing van hun huisarts voor alle vormen van medisch onderzoek terecht in de vestiging in hun buurt, aldus de initiatiefnemers. "De resultaten van de medische onderzoeken die binnen een GezondheidsLab worden uitgevoerd, zijn doorgaans binnen 24 uur bekend en voorzien van uitleg en advies van de medisch specialist. Huisartsen kunnen desgewenst direct contact opnemen met laboranten en specialisten voor aanvullend overleg. Zo kan voor de patiënt in een kort tijdsbestek een optimaal zorgadvies worden geformuleerd. Doordat huisartsen en specialisten nauw samenwerken, worden onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis en dubbele diagnostiek zoveel mogelijk voorkomen."

 

 

Gepubliceerd op:   9 november 2017 664 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Zorgakkoord huisartsen en multidisciplinaire zorg

Het budget voor huisartsenzorg mag in 2018 met 2,5% groeien. Patiënten, huisartsen, eerstelijns zorgverleners en zorgverzekeraars hebben hierover begin juni een zorgakkoord gesloten met Minister Edith Schippers van VWS. Het akkoord gaat over de huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg in de eerste lijn, zoals voor diabetes en COPD.

21 juni 2017392 x bekeken

Topambtenaar VWS: helft behandelaanbod in vijf jaar transparant

Over vijf jaar moet 50 % van het behandelaanbod in de curatieve zorg transparant zijn. Dat bepleit Bas van der Dungen, directeur-generaal curatieve zorg van VWS. Om dit te realiseren moet de Nederlandse zorg niet opnieuw het wiel uitvinden, maar gebruik maken van al bestaande internationaal beschikbare standaarden zoals die van ICHOM.

31 mei 2017458 x bekeken

Topman VGZ Ab Klink: niet perse er meer geld naar de zorg

Zet een zak met geld klaar en zorgverleners zullen niet langer nadenken hoe zorg beter en goedkoper kan, vreest Ab Klink van verzekeraar VGZ. Daarmee staat hij alleen. Andere zorgverzekeraars willen dat een nieuw kabinet wél bepaalt hoeveel extra de zorg mag kosten, bleek uit een gisteren uitgelekt manifest van verschillende zorgverzekeraars.

1 mei 2017431 x bekeken