VGZ zet fors in op bezuinigingen laboratoriumdiagnostiek (en de wereld op zijn kop)

VGZ voert al enige jaren een actief beleid op diagnostiek, inclusief trombosezorg. VGZ heeft dit voorjaar een tender uitgeschreven waarbij zij streeft naar zinnige, integrale digitale diagnostiek die uiteindelijk moet leiden tot een besparing van € 60 miljoen op jaarbasis. Daartoe wordt onder meer ingezet op regionale organisatie met schaalvergroting en verregaande vormen van samenwerking over de disciplines en lijnen heen. Met ingang van 2020 contracteert VGZ in 9 regio’s een integrale regievoerende diagnostiekaanbieder.
Uit eigen onderzoek van VGZ zou zijn gebleken dat Nederland aanzienlijk duurder is dan Duitsland. Volgens de zorgverzekeraar kan het allemaal goedkoper door meer automatisering en schaalvergroting. Concentratie is dan een vereiste. Prikken zal nog steeds dicht bij de patiënt kunnen, maar het bloed gaat verder reizen. Ook wordt door concentratie het ‘dubbelprikken’ voorkomen, omdat zorgaanbieders de informatie met elkaar delen.
 
De nieuwe vorm van contracteren leidt tot de aanwijzing van één ‘regievoerende diagnostiekaanbieder’, die vervolgens zelf regelt hoe en met wie hij de diagnostiek gaat organiseren en uitvoeren.
 
Lees hier het persbericht van VGZ.
Op deze site vindt u meer informatie over de voorwaarden van VGZ voor inkoopbeleid diagnostiek en trombosezorg 2020, en hier vindt u de uitkomsten van het offertetraject 2020.
Er is echter ook kritiek: zie hier het artikel uit de Volkskrant van 14 oktober 2019, geschreven door huisarts Joost Zaat.
Er is zelfs juridische actie ondernomen: diagnostiekaanbieder Star-shl maakt bezwaar tegen het nieuwe inkoopbeleid van zorgverzekeraar VGZ.
 
Ook de LHV en InEen hebben zich inmiddels kritisch uitgesproken over de tender en wijze van contracteren. Lees hier
 
Op de eerstvolgende ledenbijeenkomst meer aandacht voor deze ontwikkeling.
Gepubliceerd op:  24 oktober 2019 844 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Binnen twee weken diagnose prostaatkanker

Het Radboudumc Centrum voor Oncologie heeft het diagnosetraject voor prostaatkanker grondig vernieuwd. Daardoor weten mannen met mogelijk prostaatkanker in maximaal twee weken waar ze precies aan toe zijn, een proces dat nu soms maanden duurt. Bovendien is de diagnostiek nauwkeuriger geworden en krijgt iedere patiënt een persoonlijk, multidisciplinair afgewogen behandeladvies.

30 augustus 2017346 x bekeken

Zinnige Zorg: op zoek naar wat beter kan, ook bij diagnostiek

De afgelopen jaren is het Zinnige Zorg-programma van Zorginstituut Nederland uitgegroeid tot een programma met meer dan 20 projecten. Doel van de projecten is de kwaliteit van de zorg verbeteren en onnodige behandelingen en kosten te vermijden. Een aantal van deze projecten heeft ook betrekking op diagnostiek.

2 september 20191373 x bekeken