Ziekenhuis moet uitslagen direct beschikbaar stellen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) streeft ernaar dat patiënten in Nederland op 31 december 2019 online toegang hebben tot hun eigen medische informatie uit het ziekenhuis. Met de ziekenhuizen is afgesproken dat zij uitslagen binnen zeven werkdagen beschikbaar stellen aan de patiënt, maar als het aan Patiëntenfederatie Nederland ligt, ziet de patiënt de uitslagen direct.
De NVZ ondersteunt de leden via het Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional (VIPP). Om te regelen dat patiënten vanaf 31 december 2019 online toegang hebben tot hun eigen medische informatie uit het ziekenhuis, heeft de brancheorganisatie doelen gesteld samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Voor de uitslagen van patiënten hebben de partijen afgesproken dat het ziekenhuis gegevens binnen zeven werkdagen aan de patiënt beschikbaar moet stellen in het patiëntenportaal “en waar het kan meteen, zonder vertraging”.

De afspraken tussen VWS en de ziekenhuizen staan in een brief van NVZ-directeur Sander Gerritsen aan Dianda Veldman, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie. Gerritsen schrijft dat de NVZ-leden – onder meer de algemene ziekenhuizen, klinische revalidatie-instellingen en dialysecentra eraan werken de genoemde doelen te halen. “Onze leden geven zich er rekenschap van dat goede informatie-uitwisseling en een betrokken patiënt onmisbaar zijn bij het leveren van goede zorg.”’

Lees hier verder.
Gepubliceerd op:  23 februari 2018 573 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Patiënt moet uitslag direct kunnen zien

Patiënten die dat willen, moeten onderzoeksuitslagen in hun online-ziekenhuisdossier kunnen inzien zodra die beschikbaar zijn. Dat vindt Patiëntenfederatie Nederland. Veel ziekenhuizen bouwen in hun zogeheten patiëntenportal een wachttijd in van een week, zodat artsen de uitslagen kunnen duiden, maar de koepel van patiëntenorganisaties vindt dat betutteling.

9 februari 2018282 x bekeken

Ziekenhuizen waarschuwen: Langere wachtlijst dreigt voor patiënt

Patiënten moeten de komende jaren rekening houden met groeiende wachtlijsten in ziekenhuizen. Daarvoor waarschuwen zes grote Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Isala in Zwolle. Diverse ziekenhuizen hebben al wachtlijsten en in 2018 wordt dat nog erger. 'Dat gaat problemen geven', schrijven de ziekenhuizen in een opiniestuk.

31 januari 2018252 x bekeken

Ontwikkelingen in de onderzoek en praktijk

'Digitale revolutie zet oncologische zorg op zijn kop' Meer en beter toegankelijke digitale data, snellere informatie-uitwisseling, predictive genomics en laagdrempelige diagnostiek gaan de komende jaren tot grote veranderingen in de oncologische zorg leiden. Dat voorspelt Michel Rudolphie, scheidend voorzitter van KWF Kankerbestrijding.

18 januari 201898 x bekeken