Zinnige Zorg: op zoek naar wat beter kan, ook bij diagnostiek

De afgelopen jaren is het Zinnige Zorg-programma van Zorginstituut Nederland uitgegroeid tot een programma met meer dan 20 projecten. Doel van de projecten is de kwaliteit van de zorg verbeteren en onnodige behandelingen en kosten te vermijden. Een aantal van deze projecten heeft ook betrekking op diagnostiek.
In de nieuwste uitgave van de e-zine over zinnige zorg komen twee van deze projecten aan de orde:
 
-        onderdiagnostiek bij osteoporose
-        veneuze of arteriële trombo-embolie
 
In het kader van dit laatste project is onder meer geconstateerd dat de diagnostiek beter. Zo is gebleken dat huisartsen de D-dimeertest, een bloedtest om te bepalen of iemand (verhoogd risico op) veneuze trombo-embolie heeft, niet altijd conform de standaarden kunnen uitvoeren.

 

Gepubliceerd op:   2 september 2019 578 x bekeken
Gerelateerde artikelen

RVS rapport over kunstmatige intelligentie in de zorg

Kunstmatige intelligentie (AI – Artificial Intelligence) kan veel voor de zorg gaan betekenen, zowel voor de kwaliteit, de toegankelijkheid en pluriformiteit als de betaalbaarheid en solidariteit van de zorg. Tegelijkertijd kan AI – omdat deze niet waardenvrij is - diezelfde publieke belangen ondermijnen. Daarom moet de overheid ontwikkelingen op het gebied van AI niet vrij laten. Dit stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

2 september 20198 x bekeken

Horizonscan Medische Hulpmiddelen gepubliceerd

Op het gebied van medische hulpmiddelen vindt veel innovatie plaats. Een totaaloverzicht ontbreekt. Voor geneesmiddelen wordt in de Horizonscan Geneesmiddelen een integraal, openbaar en objectief overzicht van geneesmiddelen die op de markt verwacht worden geboden. In opdracht van het Zorginstituut is onderzocht of iets dergelijks ook mogelijk is voor medische hulpmiddelen.

2 september 20191 x bekeken