Zonder nieuwe diagnostiek geen geneeskunde op maat

Medische diagnostiek is cruciaal voor gezondheidszorg op maat. Toch hebben de bedrijven die zich richten op de vereiste ‘nieuwe diagnostiek’ het moeilijk. “Nieuwe diagnostiek krijgt veel moeilijker toegang tot de zorgmarkt dan nieuwe geneesmiddelen,” zo schrijft het Financieele Dagblad. Medisch specialisten zijn vaak (nog) terughoudend en verzekeraars en toezichthouders zoals het Zorginstituut Nederland zijn (nog) niet altijd overtuigd van de meerwaarde van de nieuwe diagnostiek. Deze terughoudendheid is zeer frustrerend voor bedrijven die erin slagen succesvolle voorspellende tests te ontwikkelen.
Innovatieve biotechbedrijven komen door deze moeizame acceptatie in de problemen. Zij investeren fors in de ontwikkeling van nieuwe technologie en moleculaire diagnostiek. Met succes. In onderzoeken worden werking en voorspellende waarde van de nieuwe tests keer op keer aangetoond. Met de verfijnde diagnose technieken zijn mensenlevens te redden. Toch blijft commercieel succes uit. Met name de Europese markt blijkt erg moeilijk toegankelijk. De nieuwe tests worden te duur bevonden, de zekerheid zou onvoldoende zijn aangetoond en er zijn geen gestandaardiseerde vergoedingscodes voor de moleculaire tests. Het gevolg van deze moeizame vermarkting is dat investeerders zich terugtrekken en innovatieve biotechbedrijven uitwijken naar Amerika waar de acceptatie veel sneller gaat.
 
Zonder toepassing van nieuwe diagnostiek kan therapie  op maat niet goed van de grond komen. In het Financieele Dagblad vertellen drie bedrijven (Agendia, Curetis en MDxHealth) hoe moeilijk het is het financieele hoofd boven water te houden ondanks bewezen meerwaarde van hun innovatieve tests.
 
“De terughoudendheid leidt tot onnodige vertraging in de overgang naar ‘geneeskunde op maat’ die juist zo belangrijk is voor de patiënt, en waarbij ook verspilling wordt voorkomen,” reageert Diagned. Daarom roept zij partijen in de Nederlandse gezondheidszorg op de nieuwe,  innovatieve diagnostiek niet de rug toe te keren, maar een reële kans te geven. “Uiteraard op basis van rationele afwegingen en met het patiëntenbelang voorop.”  

Lees meer: https://fd.nl/krant/2018/11/30

 

Gepubliceerd op:  11 december 2018 207 x bekeken
Gerelateerde artikelen

Samenwerking in PATH voor verbetering moleculaire predictieve diagnostiek

Mutaties in het DNA van een tumor kunnen voorspellen welke patiënten wel of geen baat zullen hebben bij de behandeling met doelgerichte therapieën. Onderzocht wordt hoe deze moleculaire analyses worden uitgevoerd en gebruikt voor het selecteren van de meest adequate behandeling. Vele partijen werken samen om deze moleculaire predictieve diagnostiek in Nederland te optimaliseren.

9 april 2019121 x bekeken

Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen: aandacht voor laboratoriumdiagnostiek

Op donderdag 4 april 2019 organiseert ZonMw het 7e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Er worden diverse onderwerpen besproken die het belang van laboratoriumdiagnostiek onderstrepen, zoals de belofte van voorspellende biomarkers en het belang van data, waaronder data uit laboratoriumdiagnostiek, voor een gepersonaliseerd doseringsadvies.

25 februari 2019262 x bekeken

Diagnostiek in eerste lijn bespaart tientallen procenten

Verplaatsing van het ziekenhuis naar de huisartsenpraktijk kan de directe kosten van diagnostiek met 27 procent tot zelfs 45 procent drukken. Dat leert een in 2017 gestart traject waarbij radiologen in samenspraak met de huisarts diagnostiek, meer in het bijzonder echografie, in de huisartsenpraktijk verrichten.

12 december 2018580 x bekeken