9 november 2023

Bloedonderzoek onthult verborgen kwetsbaarheden

Onder het motto BIGPROMISE is een platform gelanceerd waarmee aan de hand van bloedonderzoek meer gezondheidsinformatie naar boven wordt gehaald dan gangbaar is.

Veel patiënten die in aanmerking komen voor een hartoperatie blijken meer te mankeren dan problemen met het hart. Zij lijden bijvoorbeeld aan spierzwakte en ondervoeding wat ze kwetsbaat maakt of aan sluimerende chronische ziekten zoals diabetes of nierfalen.

Het vinden van deze kwetsbaarheden is een grote uitdaging dat veel extra onderzoek vereist. Daarom gingen artsen van het Amphia Ziekenhuis in Breda op zoek naar biomarkers om verborgen kwalen op te sporen via bloedonderzoek. In een samenwerkingsverband zijn inmiddels vijftig potentiële biomarkers gevonden.

Onder het motto BIGPROMISE hebben de initiatiefnemers nu gezamenlijk een platform gelanceerd voor preventief kwetsbaarheidsonderzoek. Zij zijn ervan overtuigd dat aan de hand van bloedonderzoek verborgen gezondheidsproblemen eenvoudig en doeltreffend kunnen worden aangetoond. Meer inzicht in de gezondheidstoestand kan bijvoorbeeld complicaties bij operaties voorkomen en leiden tot meer gepersonaliseerde behandelingen. Inmiddels zijn verschillende ziekenhuizen geïnteresseerd in het platform.

Voor bron klik hier