7 maart 2023

Bloedonderzoek voorspelt kans op recidive blaaskanker

Patiënten met blaaskanker hoeven in de toekomst mogelijk minder vaak uit voorzorg hun blaas te laten verwijderen na een behandeling met immunotherapie.

Wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut hebben aangetoond dat met een nieuw bloedonderzoek beter kan worden voorspeld of na behandeling met immunotherapie de tumor zal terugkeren of niet. De bloedtest is gebaseerd op detectie van vrij circulerend tumor-DNA. In het bloed van patiënten bij wie de therapie niet aansloeg, werden vaak nog stukjes gemuteerd DNA van de tumor aangetroffen.

Bij de patiënten die goed reageerden op immunotherapie was het tumor-DNA helemaal uit hun bloed verdwenen. Bij hen bleek de tumor veel minder vaak terug te komen. Hiermee lijkt de bloedtest het verloop van blaaskanker in hoge mate te kunnen voorspellen. Dat is een belangrijke doorbraak waarmee onnodige verwijdring van de blaas kan worden voorkomen. Wel zijn er nog vervolgstudies nodig om de test te ontwikkelen voor toepassing in de dagelijkse praktijk.

Klik hier voor meer informatie