9 januari 2024

Bloedprikken met een robot

Na positieve bevindingen in een studie met een bloedprikrobot, gaat het St Antonius Ziekenhuis twee robots inzetten die zelfstandig bloed kunnen prikken bij patiënten.

Bloedafname speelt een cruciale rol in medische laboratoriumdiagnostiek. In Nederland worden per jaar meer dan 10 miljoen buisjes bloed afgenomen. En de vraag zal alleen maar stijgen. In een tijd waarin ziekenhuizen kampen met personeelstekorten, biedt de prikrobot uitkomst. Bovendien draagt het automatiseren van bloedafname bij aan de kwaliteit van de zorg voor patiënten en de toegankelijkheid van de diagnostiek.

Om de naald met grote precisie en nauwkeurigheid in te brengen combineert de bloedprikrobot echogeleide driedimensionale beelden en kunstmatige intelligentie. Deze innovatieve technologie leidt tot veilige en consistente bloedafname, zo is gebleken uit testen met de prikrobot bij patiënten.

Er loopt op dit moment nog een groot onderzoek (A.D.O.P.T.-trial) naar het gebruik van de bloedprikrobot. De Europese CE-markering wordt eind 2024 verwacht. Het St Antonius Ziekenhuis hoopt in 2025 twee bloedafname robots in gebruik te nemen.

Voor bron klik hier