1 maart 2022

Bloedtest voor opsporing zeldzame huidkanker

Huidlymfomen zijn een groep zeldzame huidkankers die zeer agressief kunnen zijn. Met een nieuwe bloedtest kan de tumor vroegtijdig worden opgespoord.

Jeuk, rode plekken en een schilferende huid zijn klachten die dermatologen bijna dagelijks zien. In veel gevallen blijken het symptomen van goedaardige ontstekingsziekten te zijn zoals eczeem of psoriasis, maar in sommige gevallen kan het ook duiden op een zeldzame vorm van huidkanker. Bij vroegtijdige opsporing en een passende behandeling verbeteren de overlevingskansen aanzienlijk.

Om de opsporing te verbeteren, hebben artsen van het Leidse UMC een flowcytometrische test ontwikkeld. Hiermee blijkt het mogelijk om de kwaadaardige witte bloedcellen (lymfocyten) in het bloed te detecteren en te kwantificeren. Op deze manier kan met zekerheid worden vastgesteld of iemand een huidlymfoom heeft.

Met de financiële steun van het KWF willen de onderzoekers deze test verder ontwikkelen. Het is de bedoeling om in de toekomst niet alleen kankercellen op te sporen, maar ook markers die voorspellend zijn voor een ernstiger beloop van de ziekte.

Klik hier voor meer informatie.