20 februari 2024

Bloedtest ziekte van Alzheimer

Onderzoek toont aan dat het mogelijk is de ziekte van Alzheimer op te sporen met een eenvoudige bloedtest in plaats van een dure hersenscan of een pijnlijke lumbaalpunctie.

Gefosforyleerd tau (p-tau) is een specifieke bloedbiomarker voor de ziekte van Alzheimer. In eerder onderzoek is aangetoond dat met name p-tau217 geschikt is om de ziekte van Alzheimer te onderscheiden van andere neurodegeneratieve aandoeningen. Metingen van dit eiwit in het bloed zijn veelbelovend gebleken als diagnostisch hulpmiddel, maar er zijn helaas (te) weinig geschikte tests voor klinisch gebruik.

Wetenschappers gingen daarom op zoek naar een commerciële test die al op de markt is en vonden de p-tau immunoassay. Zij onderzochten de bruikbaarheid van deze zogeheten ALZpath voor opsporing van de ziekte van Alzheimer. Voor de evaluatie werd een klinische studie opgezet met gegevens uit eerdere studies en deelname van bijna 800 mensen, zowel met als zonder cognitieve stoornissen. De conclusie is dat de bloedtest geschikt is voor het detecteren van tekenen van de ziekte van Alzheimer in de hersenen.

Het is een welkome stap in de goede richting. Het laat zien dat een bloedtest net zo nauwkeurig kan zijn als invasief onderzoek en dure scans. Maar de onderzoekers benaderukken dat er zeker nog meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit en betrouwbaarheid van de bloedtest voor grootschalig gebruik in de dagelijkse praktijk.

Voor bron klik hier