27 juli 2022

Computerondersteunde diagnose eierstokkanker

Onderzoekers werken aan een algoritme waarmee beter en sneller onderscheid kan worden gemaakt tussen goedaardige en kwaadaardige eierstoktumoren dan met de traditionele methoden.

In de behandeling van eierstokkanker is de afgelopen 30 jaar weinig vooruitgang geboekt. Nog altijd overlijdt 40 procent van de vrouwen met een kwaadaardige tumor binnen vijf jaar. Het is bovendien niet eenvoudig om eierstokkanker tijdig te herkennen. Reden voor het Eindhovense Catharina Ziekenhuis om samen met TU Eindhoven een computermodel te ontwikkelen om eierstokkanker beter te diagnosticeren. De focus ligt hierbij vooral op snel en goed onderscheid tussen goed- en kwaadaardige tumoren.

Traditioneel wordt een tumor beoordeeld op goed- of kwaadaardigheid met behulp van weefselonderzoek. Dat is bij eierstokkanker echter minder geschikt, omdat bij afname van tumorweefsel het gevaar bestaat dat de kankercellen zich in de buikholte verspreiden. Daarom vindt beoordeling meestal plaats op basis van een echo, maar daarmee wordt ongeveer een kwart van de kwaadaardige tumoren gemist. De Eindhovense onderzoekers proberen nu een algoritme te ontwikkelen dat aan de hand van een CT-scan en klinische gegevens kan voorspellen of een tumor van de eierstok goedaardig of kwaadaardig is. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar er is nog zeker twee jaar nodig om het algoritme te optimaliseren.

Klik hier voor meer informatie