1 december 2023

Continue monitoring van hormonen

Britse wetenschappers ontwikkelden een speciaal apparaatje om elke twintig minuten in onderhuids vet een monster af te nemen. In een 24-uurs monster kan vervolgens een hormoon- en/of metabolietenanalyse plaatsvinden.

Afgifte van hormonen en productie van metabolieten in het lichaam laten zich moeilijk meten omdat die afgifte en productie gedurende de dag enorm fluctueren. Bloedprikken biedt alleen een momentopname. Wetenschappers van de Universiteit in Bristol ontwikkelden de zogeheten U-RHYTHM, een innovatief device waarmee continu meerdere hormonen en metabolieten gedurende de dag kunnen worden bepaald.

Via een dun buisje dat in de vetlaag van de buik is aangebracht wordt lichaamsmateriaal verzameld uit onderhuids weefsel. Gedurende 24 uur wordt elke twintig minuten een monster genomen, dus 72 samples tijdens een etmaal. Analyse van het verzamelde monstermateriaal geeft een 24-uurs beeld van de hormoonspiegels en de metabolieten.

De continue monitoring blijkt in de praktijk veilig en patiëntvriendelijk te werken. Het verbetert de diagnostiek voor mensen met een hormoon gerelateerde ziekte en de medicatie kan nauwkeuriger worden afgestemd op de individuele kenmerken.

Voor bron klik hier