19 maart 2024

Gepersonaliseerde dosering antikankergeneesmiddel

Hoe krijgt een patiënt de perfecte dosis? Een groep apothekers gaat met een subsidie van ruim 20.000 euro aan de slag om het antwoord te vinden.

Carbolatine is een bekend antikankermiddel voor behandeling van longkanker, eierstokkanker of borstkanker. De dosering wordt gewoonlijk bepaald op basis van gewicht, leeftijd en geslacht. Maar dat leidt meestal niet tot een optimale dosis, met als gevolg ongewenste bijwerkingen door overdosering of juist te weinig effectiviteit door een te lage dosis. Het Catharina ziekenhuis heeft een onderzoeksubsidie beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van dosering-op-maat.

Onder leiding van apotheker Mart Kicken ging de studie onlangs van start in samenwerking met het Amphia Ziekenhuis in Breda en het Radboudumc in Nijmegen. Het onderzoek richt zich met name op de nierfunctie, die een cruciale rol speelt bij het vinden van de juiste dosering. Via de nieren wordt carbolatine uitgescheiden. Gebeurt dat snel, dan is een hogere dosering noodzakelijk, terwijl bij trage uitscheiding minder medicijn nodig is.

Het is bekend dat de nierfunctie sterk afhankelijk van de spiermassa. Omdat de spiermassa tijdens behandeling met antikankermedicatie vaak afneemt, focussen de apothekers op de ontwikkeling van een gepersonaliseerde doseringsformule die gedurende de behandeling kan worden aangepast aan spiermassameting. Hiermee hopen zij te komen tot een optimale dosis voor elke individuele patiënt.

Voor bron klik hier