1 december 2023

Inzet AI bij beoordeling agressiviteit tumor

Artificial Intelligence (AI) is bijna twee keer zo nauwkeurig als een biopsie bij het beoordelen van de agressiviteit van een tumor.

Vroege herkenning en snelle behandeling van risicovolle tumoren vormen voor medici een grote uitdaging. Beoordeling op basis van een biopsie onderzoek is de gangbare aanpak. Britse wetenschappers hebben nu een AI-algoritme ontwikkeld om de agressiviteit van een tumor te beoordelen. Zij testte het algoritme om de ernst van sarcomen te beoordelen, in het bijzonder die van retroperitoneaal sarcoom. Deze tumor ontwikkelt zich aan de achterkant van de buik en is vanwege de locatie moeilijk te diagnosticeren en te behandelen.

Met behulp van gegevens uit CT-scans van patiënten met de twee meest voorkomende vormen van retroperitoneaal sarcoom (leiomyosarcoom en liposarcoom), creëerden ze een AI-algoritme dat vervolgens werd getest op patiënten. De AI-technologie blijkt in ruim tachtig procent de agressiviteit nauwkeurig te beoordelen, terwijl op basis van biopsie maar ruim veertig procent juist werd beoordeeld.

Door gebruik van het nieuwe AI-algoritme zouden hoogrisicopatiënten sneller kunnen worden geïdentificeerd en behandeld. Daarnaast kunnen patiënten met een laag risico onnodige behandelingen, vervolgscans en ziekenhuisbezoeken bespaard blijven. Onderzoekers zeggen dat het algoritme in de toekomst op andere tumoren kan worden toegepast. Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Oncology.

Voor bron klik hier