6 juli 2022

Lab-on-a-chip om hartaanval te voorkomen

Met een vingerprik een druppel bloed aanbrengen op een ‘lab-on-a-chip’ waarna bloedplaatjesstolling en ontstekingsreacties van de witte bloedcellen worden geanalyseerd. Hiermee kunnen mogelijke problemen met de bloedstolling tijdig worden gesignaleerd.

Hartaanvallen en beroertes worden meestal veroorzaakt door bloedstolsels die de bloedstroom naar het hart blokkeren. Door (hoog) risico hartpatiënten dagelijks hun bloed te laten controleren, zouden vroege signalen voor bloedstolsels kunnen worden opgevangen, zodat de patiënt tijdig naar het ziekenhuis kan voor verdere monitoring en behandeling. Australische onderzoekers hebben hiervoor een zogeheten ‘lab-on-a-chip’ ontwikkeld. Met dit biomedisch apparaatje, gebaseerd op een geïntegreerde microfluïdische chip, is het mogelijk om vroege tekenen van een hartaanval of beroerte te detecteren.

Na aanbrengen van een druppel bloed (vingerprik) worden bloedplaatjesstolling en ontstekingsreacties van witte bloedcellen op de chip geanalyseerd en de gemeten gegevens worden verwerkt in een extern besturingssysteem. De meting geeft subtiele veranderingen weer in bloedplaatjes en ontstekingscellen. De testresultaten zijn veelbelovend, maar de onderzoekers werken nog verder om robuustheid en praktisch gebruik te verbeteren. Ook willen zij kunstmatige intelligentie integreren voor individuele interpretatie van het bloedonderzoek om uiteindelijk te komen tot een persoonlijk bloedprofiel.

Klik hier voor meer informatie