2 augustus 2023

Luchtmonitor detecteert COVID-19 binnen vijf minuten

Naast het coronavirus kunnen met deze nieuwe monitortechnologie ook andere aërogene virussen worden opgespoord, zoals influenza en RSV.

Het doel van de luchtkwaliteitsmeter is om de via lucht verspreidende pathogene virussen sneller te kunnen opsporen. Bij tijdige detectie kan snel alarm worden geslagen. Door meteen in te grijpen op luchtstromen en luchtcirculatie in een ruimte wordt verdere verspreiding voorkomen, waardoor het besmettingsgevaar afneemt.

De monitor bestaat uit een biosensor en een apparaat voor luchtmonstername. Voor specifieke detectie van COVID-19 is de biosensor uitgerust met het spike-eiwit van het SARS-CoV-2-virus. Door dit typische manteleiwit van het coronavirus te vervangen door een ander specifiek herkenningseiwit kan de biosensor worden aangepast voor detectie van andere virussen die zich door de lucht verplaatsen zoals influnenza en respiratoir syncytieel virus (RSV).

De luchtkwaliteitsmonitor werd ontwikkeld door een interdisciplinair team van de Washington University. Hun onderzoek is verschenen in Nature Communications. Het apparaat is nog in conceptuele fase. Het team werkt verder aan een manier om de luchtkwaliteitsmonitor op de commerciële markt te brengen.

Klik hier voor meer informatie