9 november 2023

Mammaprint alsnog vergoed

De genetische test om de kans op terugkeer van een hormoongevoelige borsttumor te voorspellen, komt alsnog in de basisverzekering. Door de test kunnen jaarlijks bijna 500 vrouwen veilig afzien van aanvullende chemotherapie.

Met behulp van de Mammaprint is het mogelijk in de borsttumor 70 specifieke genen te onderzoeken. Op basis van het testresultaat kan het risico op uitzaaiingen worden voorspeld. Tot voor kort werd de MammaPrint niet vergoed, omdat de gezondheidswinst onvoldoende zou zijn aangetoond. De overlevingsdata gingen niet verder terug dan vijf jaar.

Nu komt de vergoeding voor de test er alsnog voor vrouwen van boven de 50 jaar met een beginstadium van hormoongevoelige borstkanker. De data over de afgelopen acht jaar zijn volgens het Zorginstituut overtuigend genoeg voor deze groep vrouwen. Door de test hoeven ongeveer 500 vrouwen per jaar geen belastende chemokuur te ondergaan. Nare bijwerkingen blijven ze bespaard en de kwaliteit van leven neemt toe.

Een gelijksoortige test, Oncotype DX, werd al vergoed voor vrouwen van 50 jaar en ouder, maar kan voortaan breder worden ingezet namelijk ook bij vrouwen met (maximaal drie) uitzaaiingen in de okselklier. Onderzoekers en behandelaars zijn verheugd over de bredere inzet van beide voorspellende tests omdat daarmee onnodige en belastende chemotherapie kan worden voorkomen.

Voor bron klik hier