17 mei 2023

Next generation microbiële diagnostiek

DNA-sequensing wordt steeds gevoeliger, sneller en nauwkeuriger. Daardoor kunnen microbiële ziekteverwekkers tegenwoordig veel gemakkelijker worden gedetecteerd en geïdentificeerd.

Om uitbraken van ziekteverwekkers, zoals SARS-CoV-2, monkeypox en recent Candida auris, onder controle te houden is het belangrijk verspreiding, mogelijke resistentie en ontwikkeling van nieuwe varianten nauwkeurig te volgen. Hiervoor komen steeds betere genetische technieken beschikbaar. Jordy Coolen ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek bij het Radboudumc, een techniek waarmee met relatief simpele stappen het genoom van micro-organismen nauwkeurig in kaart kan worden gebracht.

In samenwerking met het bedrijf NimaGen heeft de techniek inmiddels zijn weg gevonden naar verschillende Nederlandse labs die onderzoek doen naar varianten van het coronavirus. Maar de techniek is volgens de onderzoekers ook geschikt voor ander microbiële ziekteverwekkers. Coolen rondde het onderzoek af met het proefschrift ‘Next-generation molecular diagnostics: Role in outbreaks, drug management and routine molecular diagnostics’, waarop hij onlangs promoveerde.

Klik hier voor meer informatie