7 juni 2022

Nieuwe melanoomtest helpt keuze beste behandeling

Een test om het expressieniveau te bepalen van het lymfocytactiveringsgen 3 (LAC-3) in combinatie met een specifieke immunotherapie brengt voor patiënten met melanoom ‘behandeling-op-maat’ weer een stap dichterbij.

Jaarlijks krijgen ongeveer 7.500 mensen een melanoom. Nog niet zo lang geleden waren de vooruitzichten voor deze ernstige vorm van huidkanker slecht. Na de diagnose was de overleving gemiddeld 7 maanden. Met de komst van immunotherapie zijn de overlevingskansen aanzienlijk verbeterd, maar of een immunotherapie aanslaat hangt af van het genetisch profiel van de tumor. Zo speelt de mate van expressie van het lymfocytactiveringsgen 3 (LAG-3) een belangrijke rol.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een histo-immunochemische test om in de tumorcellen het expressieniveau van LAG-3 te bepalen. Hiermee wordt een diagnostische oplossing geboden om te voorspellen of een nieuwe immunotherapie met dubbele checkpoint remmers effectief is. Volgens de onderzoekers kan met de LAG-3-assay goed worden voorspeld of de immunotherapie aanslaat. Hiermee biedt de nieuwe melanoomtest artsen een extra hulp bij behandelbeslissingen.

Voor meer informatie: Development of a LAG-3 immunohistochemistry assay for melanoma