9 oktober 2023

Opsporing ziekte van Parkinson in traanvocht

Het eiwit alfa-synucleïne is beschreven als een mogelijke biomarker voor de ziekte van Parkinson. Amerikaanse onderzoekers werken aan een point-of-care test om dit eiwit te detecteren in traanvocht.

De ziekte van Parkinson wordt gerelateerd aan verkeerde vouwing van alfa-synucleïne (aSN) eiwit waardoor schadelijke clusters ontstaan in de hersenen. De bruikbaarheid van afwijkend aSN als Parkinson biomarker in hersenvocht is al eerder beschreven in The Lancet Neurology. Wetenschappers van het Amerikaanse biotechbedrijf Axim claimen nu het afwijkende aSN eiwit ook te kunnen meten in traanvocht. Hiermee kan de pijnlijke ruggenprik worden omzeild.

Na overname van Advanced Tear Diagnostics richt het Axim zich specifiek op traandiagnostiek. In dat kader werd een point-of-care test (POCT) ontwikkeld om aSN binnen tien minuten in traanvocht aan te tonen. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar over nauwkeurigheid, precisie en betrouwbaarheid zijn nog geen gegevens bekend.

Na validatie zal blijken of deze eenvoudige POC traantest de weg opent naar snelle een eenvoudige diagnostiek om de ziekte van Parkinson vroegtijdig vast te stellen en daardoor eerder en effectiever te behandelen.

Voor bron klik hier