7 juni 2022

Platinum haartest geen bewijs voor siliconen lekkage

Onderzoekers van Amsterdam UMC stelden onlangs vast dat de platinum haartest onvoldoende betrouwbaar is om ‘lekkende’ borstimplantaten aan te tonen.

Platinum wordt gebruikt bij de productie van siliconen implantaten waardoor het terecht komt in de borstimplantaten. Met een test die aanwezigheid van platinum in haar detecteert zou lekkage uit siliconen borstimplantaten kunnen worden opgespoord. Na uitgebreide media-aandacht voor lekkende implantaten, besloten wetenschappers van het Amsterdam UMC de betrouwbaarheid van de platinum haartest te onderzoeken.

Uit het onderzoek blijkt geen significant verschil tussen de hoeveelheden platinum gemeten in de haren van vrouwen met of zonder siliconen borstimplantaten en met of zonder klachten. Bovendien hadden enkele vrouwen met gescheurde prothesen geen verhoogde platinumwaarden. Kortom: er is op dit moment geen bewijs om deze haartest te gebruiken als maat voor siliconenlekkage, zo luidt de conclusie. De Amsterdamse siliconenpoli zou het overigens wel geweldig en nuttig vinden als er een simpele test zou zijn om siliconenlekkage aan te tonen. Maar die bestaat helaas nog niet.

Klik hier voor meer informatie