9 januari 2024

Prenatale bloedtest voor opsporing zeldzame bloedziekte

Een bloedtest tijdens de zwangerschap kan ernstige hersenbloedingen bij baby's voorkomen.

Jaarlijks krijgen vier tot zeven kinderen in Nederland vóór of kort na de geboorte een ernstige hersenbloeding, veroorzaakt door FNAIT (foetale en neonatale allo-immuun trombocytopenie). Een bloeding kan worden voorkomen, maar dan moet de aandoening wel op tijd zijn ontdekt. Dat kan door vrouwen tijdens de zwangerschap te testen op de ziekte.

FNAIT is een bloedplaatjesziekte. Sommige zwangere vrouwen maken antistoffen aan tegen de bloedplaatjes van hun ongeboren kind, waardoor de bloedplaatjes van de baby afbreken. Hierdoor, kunnen hersenbloedingen ontstaan die soms zo ernstig zijn dat een kindje overlijdt of ernstig gehandicapt raakt. Een bloedplaatjestransfusie bij de baby kan de bloedstolling weer naar het juiste niveau brengen.

Onderzoekers van het LUMC toonden in een grootschalig onderzoek aan dat de zeldzame bloedziekte met behulp van een bloedtest tijdens de zwangerschap kan worden opgespoord. Met een bloedplaatjesbehandeling is de ziekte goed te behandelen. Het Leidse onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Haematology.

Voor bron klik hier