2 augustus 2023

Slim toilet voor onderzoek naar uitdroging

Met een urinesensor in het toilet en een slimme WC-bril werd het hydratatieniveau gevolgd van Nijmeegse vierdaagse wandelaars.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse doet een team van het Radboudumc elk jaar onderzoek naar de gezondheid van de wandelaars. Dit jaar was uitdroging het onderzoeksthema. Hiervoor moesten de deelnemers aan het onderzoek gebruik maken van een speciaal toilet dat was uitgerust met een urinesensor en een slimme bril. Hiermee werden automatisch allerlei urinemetingen gedaan om het hydratatieniveau te bepalen en daarmee de vochtbalans in kaart te brengen. De onderzoekers proberen in het onderzoek ook grip te krijgen op het effect van kleding. Is het beter zwart of juist wit te dragen tijdens inspanning in de warmte?

De resultaten van het onderzoek laten nog op zich wachten, maar de verwachtingen van de slimme en uiterst gevoelige urinesensor zijn hoog. De onderzoekers denken op deze manier de hydratatieniveaus nauwkeurig te kunnen vaststellen en aanbevelingen te kunnen doen om uitdroging te voorkomen. Als het slimme toilet goed blijkt te werken, voorzien zij nog meer zinvolle toepassingen. Bijvoorbeeld om bij oudere mensen onder extreme omstandigheden het hydratatieniveau te monitoren. Omdat bij hen de dorstprikkel vaak minder is, ligt uitdroging op de loer.

Klik hier voor meer informatie