1 december 2023

Sneldiagnostiek prostaatkanker

Binnen 36 uur weten of je prostaatkanker hebt of niet. In de afgelopen anderhalf jaar kregen al meer dan duizend mannen in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht zo snel duidelijkheid.

Het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht) berichtte over een succesvolle sneldiagnostiek voor prostaatkanker bij de start van Movember, de maand waarin aandacht gevraagd wordt voor mannenziekten, waaronder prostaatkanker. Jaarlijks krijgen ruim 14.000 mannen in Nederland de diagnose. Ruim de helft is ouder dan zeventig jaar, maar toch is ook acht procent van de patiënten jonger dan vijftig.

De sneldiagnostiek start met een MRI-scan. Aan de hand daarvan wordt bepaald of het nodig is een biopt af te nemen voor nader onderzoek. Zo ja, dan gebeurt dat nog diezelfde dag. De volgende dag al krijgen de patiënten de uitslag en weten ze of behandeling nodig is. Bij driekwart is een behandeling nodig en bij een kwart worden controle-afspraken gepland. Patiënten ervaren ‘snel duidelijkheid’ als positief en minder stressvol.

Voor bron klik hier