5 september 2023

Snelle bloedtest om kinderziekten te diagnosticeren

Met behulp van een enkel bloedmonster is het mogelijk om bij kinderen met koorts binnen een uur achttien verschillende infectieziekten te diagnosticeren.

De nieuwe bloedtest stelt clinici in staat om de oorzaak van koorts te achterhalen. De test is gebaseerd op het kenmerkende patroon van genen die worden in- of uitgeschakeld in reactie op infecties. Terwijl de huidige tests voor sommige aandoeningen enkele uren, dagen of zelfs weken in beslag nemen, zou met de nieuwe bloedtest binnen 60 minuten de uitslag bekend zijn. De test is ontwikkeld door een internationaal team geleid door onderzoekers van het Imperial College in Londen.

De onderzoekers richtten zich op het detecteren van genexpressiepatronen in bloed bij verschillende ontstekingsaandoeningen. Met behulp van gegevens van duizenden patiënten was het team in staat om te identificeren welke belangrijke genen ‘aan’ of ‘uit’ staan bij verschillende ziekten. Vervolgens werd machine learning toegepast om te identificeren welke genexpressiepatronen overeenkomen met specifieke ziekteverwekkers.

Op deze manier slaagden de onderzoekers erin om gelijktijdig achttien infectie- of ontstekingsziekten te detecteren en te onderscheiden, waaronder groep B Streptokokken (GBS), respiratoir syncytieel virus (RSV) en tuberculose. De resultaten zijn veelbelovend, maar de test is nog niet beschikbaar voor de klinische praktijk, benadrukken de onderzoekers. Als onderdeel van het internationale DIAMONDS-onderzoek met meerdere partners is studie naar de werking van de test bij duizenden patiënten de eerstvolgende stap.

Voor bron klik hier