9 november 2023

Snelle herkenning type hersentumor

Met behulp van kunstmatige intelligentie blijkt het mogelijk al tijdens de operatie vast te stellen om welk type hersentumor het gaat.

Een operatie is vaak de eerste stap in de behandeling van een hersentumor. Meestal gebeurt dat zonder nog te weten om wat voor type tumor het gaat en hoe agressief die is. De exacte diagnose volgt na visuele en moleculaire analyse van het tumorweefsel, en dat duurt ongeveer een week. Onderzoekers van UMC Utrecht ontwikkelden een AI-technologie, gebaseerd op een deep learning algoritme, waarmee de tumor binnen anderhalf uur wordt geïdentificeerd en geclassificeerd.

Recent is zogeheten nanopore sequencing techniek beschikbaar gekomen waarmee DNA real time kan worden uitgelezen. Dit vormde voor de Utrechtse onderzoekers de basis voor een algoritme dat werd getraind met miljoenen gesimuleerde realistische ‘DNA-snapshots’. Dat leidde tot de ontwikkeling van ‘sturgeon’, een algoritme waarmee binnen 20 tot 40 minuten tumortype en tumorclassificatie kunnen worden vastgesteld. En dat is snel genoeg om, als het nodig is, nog tijdens de operatie de chirurgische strategie aan te passen.

Sturgeon is het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking met bioinformatici, medische wetenschappers en oncologen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in Nature. Dat nu het type hersentumor al tijdens de operatie kan worden bepaald, toont aan hoe gebruik van kunstmatige intelligentie de medische diagnostiek versnelt. Het is de bedoeling het algoritme verder te ontwikkelen naar andere vormen van kanker.

Voor bron klik hier